Adde ADHD – Bästis med fienden av Eva Edberg

Adde ADHD – Bästis med fienden av Eva Edberg

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: ca 9-12 år

Detta är en bok om Adde som inte helt förvånande har ADHD. Under boken får vi följa när Adde kämpar med vänner, skola och tennisträning. Adde älskar tennisen men får det riktigt kämpigt efter en incident som resulterar i att han blir portad från tennisträningen. Men stöd kommer från ett oväntat håll. Med en rejäl dos tennis, funderingar från Adde och hans sätt att hantera vardagen får vi följa hans väg för att förstå sig själv. För den som gillar tennis finns det en rejäl dos av detta i boken, också lärorikt för newbies som oss.

Jag har själv varit förälder till ett barn med ADHD ett gäng år nu, gått alla föräldrautbildningar och utöver det även 22,5 HP kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på specialpedagogiska institutionen vid sidan av från min förskollärarutbildning. Så jag har rätt höga krav på böcker som behandlar just neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Men jag tycker Edberg lyckas bra. Visst Adde är väl ett rätt klassiskt skolboksexempel på en pojke med ADHD. Men dem finns det också gott om så det är väl toppenfint med en bok där de får igenkänning och vi andra får kloka tankar. Jag uppskattar berättelsen i stort men vissa enstaka saker fastnar extra mycket på djupet. Som ”Vuxna skriker på mig, men jag får inte skrika på dem.”. Hög igenkänning på den både för A men även en skamfull igenkänning för mig som förälder. Det händer oftare än vad jag skulle vilja.

Även himla fint när Adde reflekterar kring ADHD och glasögonens historik och han funderar om ADHD kommer ses lika naturligt om hundra år som glasögon gör idag. När det lästas slog mitt hjärta en känslosam volt.

Fint också hur boken behandlar både Addes process att reflektera kring sin diagnos, sina svårigheter och styrkor. Men även hur mammans förnekande attityd faktiskt påverkar honom negativt, för Adde verkar ändå gynnas av diagnosen och använder sen för att förstå sig själv bättre osv. Därför tror jag boken kan vara en toppenbra bok för förälder och barn att läsa tillsammans där liknande situation pågår. För det finns mycket kloka insikter i boken samtidigt som storyn är rolig och lättläst.

Fin och innehållsrik bok som borde finnas i alla skolbibliotek.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.