Ada löser en knut av Malin Clausson & Cissi Welin

Ada löser en knut

Författare: Malin Clausson

Illustratör: Cissi Welin

Utgiven av Speja förlag

Läsålder: 6-9 år

Detta är anda boken om Ada som är en serie lättlästa kapitelböcker. I denna boken får vi följa Adas vardag när en ny tjej börjar i klassen som Ada gärna vill vara kompis med, och får svårt att förhålla sig till sina gamla kompisar samtidigt. Samtidigt som Ada försöker lära sig knyta skorna så hon får använda sina nya skor. Kampen med knyteriet får det att knyta sig i Adas mage istället för på skorna. Rädslan av att vara sist med att läsa sig knyta skorna är stor. Samtidigt som konflikterna börjar hopa sig.

Detta är en vardagsnära bok utan någon större dos spänning men desto mer igenkänning i oro och hur kompisrelationer kan vara svårt. Tummen upp för att boken i slutet verkar emot bästis-normen med en enskild bästis och istället omfamnar att leka flera tillsammans. Boken avslutas också med ett faktauppslag där knytandets konst lärs ut.

Boken är väldigt rikt illustrerad med färgbilder så den känns som en bra bok att läsa när man börjar introducera kapitelböcker. Jag läste denna boken högt för vår femåring och åttaåring samtidigt, båda tyckte det var helt okej och även femåringen orkade lyssna igenom hela boken när jag läste den i en stöt. Boken är även lättläst och passar bra för ett barn som kommit igång med läsningen.

Tummen upp också för att boken visar upp en bredd av tjejer, allt från normbrytande Hilda som får gå igenom boken precis som hon är utan att kommenteras som konstig eller annorlunda. Att hon bryter mot traditionella sätt att vara som tjej är något vi föräldrar tänker på medans det enbart normaliseras i boken. För tjejerna i kompisgruppen är olika men förenas likväl i vänskap där alla respekteras. Tummen upp!

Finns att köpa här: Adlibris & Bokus

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.