Zero betyder noll (som i nolla) + Bitar av ett pussel av Malin Lundgren

Zero betyder noll (som i nolla) + Bitar av ett pussel av Malin Lundgren

Utgivna av Idus förlag

Läsålder: ca 10-14 år enligt oss (kategoriserade som 9-12 år).

Dessa två böcker bygger på varandra men funkar också att läsa fristående.

I ”Zero betyder noll (som i nolla)” får vi följa tolvåriga Penny och hennes tillvaro i skolan. Hon känner att hon inte passar in. Hon är ensam men ändå inte mobbad i hennes egna ögon. På ett väldigt träffsäkert och realistiskt sätt skildrar författaren de sociala relationerna i skolan och makthierarkier bland eleverna. Den ständiga oron att något man gör kan komma att användas emot en, kan komma att medvetet misstolkas och all osäkerhet detta medför. Penny skapar också ett band med mycket mobbade Edith.

”Bitar av ett pussel” tar vid en period efter att första boken slutat, nu får vi istället följa Edith när hon har gått några månader på sin nya skola. Vi får uppleva hur mobbningen från hennes förra skola fortfarande påverkar henne, känslan av att frysa till is så fort något fnissar i närheten. För tänk om det är henne de viskar?

Bokens stora tema är Ediths upplevelser som anhörig då hennes syster har en allvarlig ätstörning. Hur detta påverkar hela familjen och fördomsfulla saker Edith får höra. Hur Edith upplever ansvar för sin systers tillfrisknande, en börda som en tung att bära på sina axlar för en 13-åring som försöker hitta sin plats på nya skolan samtidigt.

Båda böckerna är väldigt välskrivna och speciellt första fångar verkligen mitt i prick hur den psykosociala miljön kan upplevas i en skola. Böckerna borde enligt oss finnas på de flesta skolbibliotek, de är kategoriserade som 9-12 år men borde funka även på högstadiet. Jag tänker även att böckerna också med fördel kan läsas av föräldrar/lärare/lärarstudenter. Speciellt första boken ger en värdefull inblick som säkert kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet.

Första boken finns även inläst som ljudbok på t.ex Storytel för den som föredrar att lyssna där.

Toppenbra också att ”Bitar av ett pussel” som lyfter fram perspektivet som anhörigt syskon. En roll som ofta glöms bort. Jag minns när jag som tonåring försökte hitta en stödgrupp för anhöriga syskon (dock inte inom ätstörningar) och hittade verkligen ingenting. Trots att det för föräldrar fanns massor av grupper och stöd. Jag kände mig otroligt ensam i min roll som syskon, som heller inte kunde med att ”kräva” uppmärksamhet från föräldern som försökte med all sin kraft rädda det andra sjunkande syskonet.

Ofta verkar föräldrar glömma av att syskon också har en utsatthet som anhörig och behöver stöd. Detta lyfter ”Bitar av ett pussel” väldigt bra.

Finns att köpa här:

Zero betyder noll (som i nolla): Bokus, Adlibris, Idus förlag

Bitar av ett pussel: Bokus, Adlibris, Idus förlag

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.