Vips i trädet av Oskar Jonsson

Vips i trädet av Oskar Jonsson

Utgiven av Bonnier Carlsen

Läsålder: 3-6 år

Förra året recenserade vi första boken om Vips: Vips vid bäcken – en alldeles underbar bok! Nu har nästa del kommit. Denna gång så får vi följa Vips när hen söker skydd från regnet i ett ekträd. Plötsligt märker Vips att hen inte är ensam utan det finns också en liten hackspettsunge där som behöver Vips hjälp. En ny vänskap tar sin form.

Denna bokserie handlar helt enkelt om den äventyrliga näbbmusen Vips och dennes utforskande av skogen. Berättelserna är stämningsfulla och spännande, samtidigt som naturvetenskaplig fakta vävs in. Illustrationerna i boken är verkligen något extra. Utöver det som behövs för berättelsen finns det myllrande livet vid ett ekträd avbildad i ”Vips i trädet”. Boken avslutas också med en faktasida om större hackspett samt en om djur och växter i Vips träd.

Jag läste boken för min I (5,5 år) som satt fokuserat och storögt under hela högläsningen. Hon fångades verkligen av boken och tyckte den var bra. Men efteråt ville hon inte berätta varför mer än att hon tyckte om den. Så är det med barn ibland… så hennes perspektiv här blev inte så djuplodat.

Ingenstans i boken könas Vips så det är oklart om Vips är en tjej eller kille. Oavsett så är det ändå oväsentligt för berättelsen.

Riktigt fina böcker som lyckas bra med att skapa en bok om vår svenska natur som ändå också är en underhållande saga som fångar barnen i sin berättelse.

Jag tänker att dessa böcker passar otroligt bra som inköp till förskolor, ett återkommande projekt grundat i barnens intresse på många förskolor är fåglar enligt min erfarenhet. Då är denna boken toppenbra då även jag som vuxen lärde mig mer om ”Större hackspett” under bokens gång och skulle förmodligen kunna känna igen denna fågel nu.

Men även utan det naturvetenskapliga nyttoperspektivet är detta en väldigt charmig och mysig bok som absolut är läsvärd.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.