Viggo och rädslolistan av Lisa Bjärbo & Johanna Magoria

Viggo och rädslolistan

Författare: Lisa Bjärbo

Illustratör: Johanna Magoria

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 6-9 år

Vuxenbetyg: 4 av 5 ⭐️

Barnbetyg: 2 av 5 ⭐️

I denna bok får vi möta Viggo – en känslig kille som oroar sig mycket för allt läskigt som finns.

Samtidigt som han oroar sig över de förväntningar som han känner finns på honom som kille. Att inte gråta, att inte vara rädd, att vara tuff

. Men Viggo är rädd, och när han håller inne gråt känner han hur den samlar sig i magen istället.

För att hantera sina rädslor gör han en rädslolista över allt som skrämmer honom. En väldigt hemlig lista som ingen får se.

Man märker snabbt i boken att författaren har stor erfarenhet av 7-åringar och fångar deras intressevärld på ett träffsäkert sätt. I allt från aktuell populärkultur till så simpla lekar som 1+1=2, 2+2=4 osv som barn i den ålder brukar uppskatta. Även detta fångade A upp och sa tidigt i boken att han och Viggo var rätt lika varandra. Han kunde verkligen relatera till och känna igen sig i karaktären Viggo.

Då är det fint att mot slutet av boken att Viggo får möta att det är okej att vara rädd, att det är okej att inte våga. Både via vuxenrelationen och i kompisrelationer.

När då Bjärbo fått läsaren att relatera till karaktären i boken så hoppas jag även den unga läsaren tar till sig av bokens lugnande budskap. Nämnligen att det är okej att vara rädd, att det är okej att inte våga.

Viggo bor tillsammans med sin pappa och lillebror. Föräldrarna är skilda och mamma har flyttat tillbaka till Danmark. Så henne träffar Viggo via Skype och mammahelgerna varannan vecka. Så boken tar även upp tankar kring separerade föräldrar och låter oss också möta en normbrytande familj med en ansvarstagande pappa som roddar familjelivet.

A accepterade att lyssna på hela boken men tyckte efteråt att den var rädd tråkig. Det är en mild och relationell bok som kanske vanligtvis inte är A’s favoritböcker. Men jag som förälder tyckte boken var läsvärd och att den öppnar upp för samtal. Tycker också det behövs milda relationella böcker med en pojke i huvudroll – som har de intressen som idag är utbredda i skolvärlden hos pojkar. Det kan man tycka är begränsande från första början, men jag tycker Bjärbo genom att utnyttja den vägen når framgång inom känslofältet. Vilket är en del av den stora lösningen. Tummen upp!

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Läs mer här: Rabén & Sjögren

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.