Vem har varit här? En spårbok för nyfikna Av Björn Bergenholtz

Vem har varit här? En spårbok för nyfikna

Av Björn Bergenholtz

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: ca 3-6 år, men funkar för äldre också enligt oss

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Jag och I (5 år) har läst ”Vem har varit här?” som är en fantastiskt fin spårbok för vintern. På varje uppslag introduceras vi till ett svenskt djur och hur man kan känna igen djurets spår i snön om vintern. Vi får även reda på lite fakta kring djurets livsvillkor vintertid.

Boken är skriven med intressanta fakta på ett lättsamt och tydligt sätt som gör att I (5 år) är intresserad hela boken igenom. Sidorna innehåller rätt mycket text men känns ändå enkelt att lyssna på, vi läste boken från pärm till pärm. Sedan blir man direkt väldigt sugen på att ge sig ut och leta spår i naturen. Spåren i boken är även avbildade i verklig storlek.

Kul detalj är att boken också avslutas med ett protokoll där barnet kan checka av vilka spår man sett i naturen.

Riktigt rolig bok som passar extra bra till förskolor. Ser framför mig hur det är perfekt läsning inför och lite under skogsutflykter där barnen sen kan leta spår och diskutera. Spår i snön facinerar så denna bok är ett bra verktyg för att föra in stoff till diskussionerna med barnen.

Illustrationerna av Bergenholtz är som vanligt väldigt fina. I huvudsaklig fokus är spåren i snön som syns mest, alla djur finns även avbildade i uppslagens övre kant. Under t.ex Utterns uppslag så introduceras vi även till mink och hermelin. Med avslöjande detaljer i texten kan jag och I tillsammans sedan klura ut vilket djur som är vilket i illustrationen. Smart!

Väldigt trevlig vinterbok med fakta! Många djurfaktaböcker kan lätt bli så tunga att läsa för barnen att de faktiskt inte används så mycket. Men denna boken har en bra balans som gör den lärorik men samtidigt läsvänlig. Rekommenderas varmt!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.