Varför är mamman arg? Av Kristina Murray Brodin & Bettina Johansson

Varför är mamman arg?

Författare: Kristina Murray Brodin

Illustratör: Bettina Johansson

Läsålder: 3-6 år

Detta är uppföljaren till den populära boken ”Varför gråter pappan?” och har samma upplägg.

Alvdis och Hamsa ser en mamma på väg till förskolan. Genom fönstret ser dom hur arg hon är och börjar genast fundera på varför. Under funderingarna får vi följa normkreativa familjekonstellationer och vardagssituationer i barnens tankar. Allt från farfar som påtar i trädgården till mamman som kollar på fotboll. Hamsa bor t.ex med sin farfar och barnen utforskar utklädningslådan utan begränsningar. Invävt i funderingarna är olika funderingar kring känslan ilska och hur man hanterar den samt andra kloka funderingar.

Precis som övriga böcker från Olika förlag är boken inkluderande.

Mot slutet visar det sig att mamman blev arg pga att hon blev rädd och arg pga av att en bil som körde så fort att mamman och Kim nästan blev överkörda. Otroligt bra perspektiv att lyfta fram då det är en svår känsla som barn ändå möter ofta.

Jag vet flera gånger när jag blir argrädd på barnen när det varit nära att de skadat sig. Och det är bra att förklara varför den känslan kom.

Sedan är boken bra för barn är precis likadana, ibland kanske man blir arg och slår när man egentligen är ledsen eller stressad. Boken får oss vuxna att fundera och vara mer ödmjuka kring att vi kanske inte förstår dom första fem sekunderna.

Mot slutet får även barnen testa på den nya känslan där dom sedan förstår varandra och avslutar boken med en fin vänskaplig kram av omtanke.

Överlag tycker vi boken är bra, uppmuntrar till frågor och samtal. Passar utmärkt på en förskoleavdelning men även hemma.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.