Vampyrspanarna av Annika Widholm & Jonna Björnstierna

Vampyrspanarna

Författare: Annika Widholm

Illustratör: Jonna Björnstierna

Utgiven av Hegas förlag – lättläst

Läsålder: 6-8 år

Detta är den femte boken i Spanarna-serien som precis som tidigare böcker också är fristående. Hegas bokförlag ger ut lättläst litteratur för barn och unga vilket är otroligt bra så att alla kan få läsa åldersadekvat litteratur oavsett läsnivå.

I denna bok är barnen ute på bilresa med familjen. Pga av snöstorm tvingas de att stanna vid ett ödsligt hotell över natten. Verkar det ändå inte som det bor en vampyr på hotellet?

Vi har testat boken på flera olika vis. Dels har jag högläst den för min I (5,5 år) men min A (8,5 år) har också fått läsa den ibland som läsläxa.

För min A har boken fungerat bra. Kapitlen har varit lagom korta för att orka kämpa hela kapitlet. Radbrytningen är genomtänkt för lättläst litteratur och hjälper honom att hålla koll på vart i texten han befinner sig. Illustrationerna skildrar historian bra och stöttar honom i att förstå vad han egentligen läser. Det är lätt att fastna i avkodningen och glömma reflektera över textens innehåll.

När jag högläste för min I (5,5 år) var hon fångad i berättelsen och uttryckte att hoj tyckte boken var väldigt bra. Men att den ändå var lite för läskig enligt henne. Nu är hon också yngre än tänkt målgrupp så jag tror ändå den passar bra. Författaren skapar en mysrys-stämning utan att den för den skullen blir särskilt läskigt – enligt mig.

Vi tycker boken känns välskriven och barnen har uppskattat boken. Widholm är en rutinerad författare och det märks att hon skriver på ett bra sätt för sin målgrupp.

Nivån enligt Hegas kategorisering är: ” För dig som vill ha ett enkelt och konkret språk som är lätt att avkoda”.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.