Uppåt, uppåt! Av Maria Trolle

Uppåt, uppåt! av Maria Trolle

Utgiven av Triumf förlag

Läsålder: 3-6 år (men funkar för hela förskoleåldern enligt oss).

Betyg: 5 av 5 ⭐️

I denna fantastiskt illustrerade bok får vi följa en fjärilslarv och hennes längtan uppåt. På längtans väg råkar larven även ut för spännande saker som att flyga

iväg i vinden med en maskrosfrö.

Mot slutet blir äntligen larven en puppa och därefter fjäril – som äntligen får flyga uppåt!

Direkt vi läst ut ”Uppåt, uppåt!” för första gången så sa I (5,5 år): ”Igen, igen!”.

Klart godkänt betyg av henne när vi pratade om boken efteråt, hon gillade verkligen hur larven förvandlas till en puppa. De har precis haft fjärilslarver som förpuppats och sen blivit fjärilar på både förskolan och skolan. Se denna bok var väldigt vältajmad är hemma.

V som fyller tre år om en månad älskade illustrationerna i boken. Vi har upptäckt maskar, humlor, gräshoppor, myror osv. Allt behöver vi prata om! En härlig läsupplevelse som också är språkstimulerande då boken verkligen lockar till samtal och vi benämner de olika småkrypen vi ser.

Jag kunde inte låta bli att smyga in ordet puppa i samtalet när vi pratade om boken efteråt, då detta ord inte finns med i bokens text.

Samtidigt så har Trolle väldigt stämningsfullt fångat förpuppningen med

så väl text som bild så egentligen tycker jag utelämnandet av det ordet förhöjde läsupplevelsen. Men jag som förälder petade in de orden när vi pratar om boken efteråt.

Texten är genomgående läsvänlig och väldigt genomarbetad av Trolle får vi intryck av. Genomtänkta formuleringar som förstärker känslan i boken, vissa ord som förhöjer boken samtidigt som det stimulerar barnets ordförråd.

En otroligt fin bok som jag rekommenderar starkt. I dessa tider så är det många som vill ge en present som tack till pedagogerna på förskolan. Något som absolut inte behövs – men OM man vill det så rekommenderar jag denna boken som tackpresent att använda i förskolans verksamhet istället för ytterligare en blomma/chokladkartong/te/ljuslykta.

En bok som verkligen skapar samtal och läslust i förskolans verksamhet!

Det är en upplevelse att läsa ”Uppåt, uppåt” med barnen.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.