Toto – Var är nappen? Av Emma Virke

Väldigt mysig händelse idag med ”Toto – Var är nappen?” av Emma Virke i centrum.

A 8 år hatar att läsa läsläxa och avskyr att läsa – men älskar högläsningen över allt annat. Aldrig att han tar upp en bok på eget bevåg för att läsa själv utan det görs enbart via skolan och läsläxan. Vi arbetar för att föra in läsglädjen men det är svårt och läs & skrivinlärningen är väldigt tuff för honom.

Då kan ni förstå den varma känslan i mitt mammahjärta när jag under middagslagningen tittar ut till ”Läshjärtat”.

Det är vårt område mitt i lägenheten med världens skönaste soffa och en stor bokhylla med barnböcker mittemot (döpt till Läshjärtat av A och mig). Där sitter A och har på eget bevåg tagit upp ”Toto – Var är nappen?” som han sitter och läser för lillasyster. Jag hör hur han ljudar igenom varenda ord i vissa meningar, för att på nästa uppslag berätta utifrån minnet och byta läsandet av orden till att istället berätta berättelsen med en underbar inlevelse för lillasyster – vilken berättarkonst! Efter Toto-boken var avslutad tog han upp fler böcker som han läste för lillasyster.

Helt frivilligt, utan vuxenkrav iblandat. Kanske en världslig sak för många av er, men för mig en otroligt rörande stund att se honom läsa för lillasyster som satt lutad bredvid och lyssnade fokuserat.

Så himla fint men jag tycker också att det visade på högläsningens makt.

Att hans syn på högläsning fick honom att vilja högläsa för lillasyster V, 2 år.

Att högläsningen förmedlar så otroligt viktiga värden som vi för över till våra barn. Vi ger dem en mysig känsla kopplad till hela högläsnings-situationen.

Tyckte det var så fint så jag ville dela med mig. Sen är också ”Toto – Var är nappen?” Av Emma Virke en fantastisk bok för åldrarna 0-3 år, utgiven av Lilla Piratförlaget. Så där fick ni ett fint boktips med 🙂

Finns på biblioteket eller här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.