Tidsmaskinen av Nils Andersson

Tidsmaskinen av Nils Andersson

Förlag: Prinsen & Prinsessan Bokförlag.

Illustratör: Björn Öberg

Ålder: 3-6 år.

En bra bok på rim med spännande utmanade tema samtidigt som illustrationerna är fantastiska.

Boken handlar om några barn som ger sig ut på en tidsresa i sin egenbyggda tidsmaskin – en resa till framtiden och en bakåt i tiden där de stöter på fogdeknektar som sätter käppar i hjulet för deras planer.

Jag gillar hur de äldre tjejerna i boken porträtteras som smarta, kompetenta och driftiga. I början bygger de och programmerar för tidsmaskinen, när de stöter på fogdeknektar är de modiga och raka i ryggen, när de behöver lösa problemen som uppstår så klurar de tillsammans ut en bra problemlösning. Jag gillar hur man lyfter fram tjejerna som små ingenjörer i boken 👍

Och lillebror får vara just lillebror – ett mindre barn men som får vara med.

Himla smart också att väva in i berättelsen att lillebror blir kvarglömd i dåtiden – att bli kvarglömd tänker jag var en stor sak man oroade sig för som liten – att skriva om ett sådant ämne som kittlar lite samtidigt som det är i tryggt format tänker jag är en bra grej för att dra in barnen i boken och låta dom uppleva spänningskittel i magen.

Stundtals är boken utmanade textmässigt – vilket jag tror är medvetet av författaren för att språkstimulera – men bra grejer att ta upp och fundera kring efter boken under ett boksamtal med barnen.

Rimmen är också välskrivna – här var det enbart några enstaka rim som krånglade sig för mamman uppväxt på västkusten men som sedan funkade fint när pappan från Stockholm läste. Så läs t.ex “med” som en stockholmare för att rädda rimmet på “sked” ;-). Men överlag funkade rimmen för oss bägge!

Bra bok! Vi gillart!

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.