Svarta damen & Vita löparen av Hanna Blixt

Svarta damen & Vita riddaren av Hanna Blixt

Utgivna på Bornelings förlag & Bubo förlag.

Ålder: 9-12 år

Nu har vi läst del 2 och 3 i serien “Äventyren i Sagofallen” som handlar om syskonen Sofia och Leo som reser till en annan värld – Sagofallen som är fyllt av magi och äventyr. Där är deras öde att i varje bok utföra uppdrag för att rädda folken som befolkar Sagofallen från mörkret som gestaltas via olika schackpjäser i varje bok.

För varje bok så tycker jag att texten blivit bättre och mer välskriven, nu till tredje boken är den riktigt behaglig att läsa högt och man får lätt in ett bra flyt.

Något jag framförallt gillar är att Blixt väver in lite mer advancerade ord som utmanar språkligt. Det kan jag sakna i många kapitelböcker för åldrar 6-12 år då A redan har ett fantastiskt ordförråd – men denna boken utmanar och vi får återigen diskutera vad nya ord betyder – roligt!

Även bra hur schackpjäser är invävt i berättelsen – något A facinerad över i berättelsen och som också introducerar barn till schackpjäser och väcker ett intresse för Schack hos barnet. A har börjat bygga schackbräde i lego – ska nog köpa ett bräde så jag kan introducera honom i spelet nu när intresset är aktuellt.

Första boken gav jag kritik pga av bristande genusperspektiv, och den kritiken tycker jag även del 2 och 3 förtjänar tyvärr.

De kvinnliga huvudkaraktärerna som sägs vara starka krigare misslyckas ändå eller knappt försöker innan Athrian från skogsfolket glider in som en hjälte och räddar dagen. Berättelsen är hyfsat normativ rätt genomgående. Men det finns även starka kvinnliga karaktärer i form av ledaren Meredith från visornas folk och berättelsen markerar att man aldrig kan ha en kvinna som ett pris efter en tornering.

Om man värdesätter genusperspektiv i kapitelböcker så är det tveksamt om man gillar böckerna. Men om det känns mer viktigt att det är en bra fantasybok som utmanar språkligt så lär man gilla böckerna. För historian och upplägget är spännande och texten härlig!

Vi gillade den fortfarande! För böckerna är bra i övrigt!

Finns att köpa här:

Svarta damen: Bokus & Adlibris

Vita löparen: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.