Spökjägare av Martin Jern

Spökjägare av Martin Jern

Utgiven av Lilla Piratförlaget

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 3 av 5 ⭐️

Vi möter Holly och hennes lillebror som blir tvungna att komma och bo hos sin faster i Vilaholm. Pappa som har en psykisk sjukdom har ännu en gång blivit inlagd så de behöver någonstans att bo en period. När han blev vuxen flyttade han direkt från Vilaholm för att aldrig återkomma. Av någon anledning blir han helt förtvivlad när han inser att barnen bor där i stället för ännu ett jourhem.

Redan på tågstationen möter Holly några jämnåriga som verkar väldigt underliga. De säger sig nämligen vara spökjägare och tror på spöken. Barn börjar försvinna i Vilaholm och Holly behöver snart ta hjälp av nya vänskaper för att kunna rädda barnen.

För den som vill läsa en LÄSKIG bok så är boken klockren. Min A kan lyssna till Pax-serien och Zombiefeber-serien utan problem. Men när vi läste denna boken så ryste t.om jag och var tvungen att fråga ”Är det för läskigt? Ska jag fortsätta läsa?”. Till svar till fick jag ett osäkert ”vet inte…”.

Älskar du att bli rejält uppskrämd? Då är detta boktips mitt i prick. Har du minsta tendens till mardrömmar? Spring!

Jag tycker boken ibland är lite fånig med reaktionerna hos Holly. T.ex när Holly just har bevittnat något extremt skräckinjagande och insett att hennes lillebror hålls fången. Då blir hon ändå helt betagen så fort den snygga grannkillen flörtar med henne. Hmm? Utöver dessa reaktioner så tycker jag ändå att boken är rätt genomtänkt när det kommer till genus osv. Karaktärerna är sina egna och har inte särskilt styrda efter förutsägbara stereotypa könsroller. Hollys nya bekantskap Alva är t.ex en frisk fläkt.

Stundvis irriterar jag mig över bokens språk som är coolifierat för att ge känslan av genuina ungdomars tal. Men då mitt eget barn inte alls pratar på det viset blir det bara konstigt för oss när vi läser tillsammans. Jag hade gärna sett ett annat sätt att få fram rätt känsla i texten utan att överanvända ”liksom” osv genom boken. Tänker t.ex på författaren Christina Lindström som jag tycker lyckas väldigt bra med detta i sina böcker för åldrar 12-15 år.

Det är fint att Martin Jern lyfter social utsatthet och psykisk sjukdom hos en förälder. Hollys totala syskonkärlek och lojalitet till sin bror.

En helt okej bok om man gillar riktigt läskiga böcker. Vi gillar detaljen att titeln och omslagets text är självlysande i mörker.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.