Sommarlovstips

Vi kombinerar ofta upplevelser med aktuell läsning för att förstärka lärandet som boken bidrar med.

Vi har börjat läsa “Magnus Chase”-serien av Rick Riordan, alltså samma författare som skrivit om Percy Jackson med fokus på Grekisk mytologi. Magnus Chase har fokus på nordisk mytologi.

Den serien passar för 9-12 år.

Så vi ha varit på besök på Vikingabyn Storholmen vid Svanberga i Norrtälje.

Ett tips är att det en vecka till är det familjefestival där varje vardag 12.00-16.00. Kostnaden för att gå in är 85 kr per person för alla över 3 år. När vi gick in vid tolv tyckte vi det var lite dyrt – när vi gick vid fyra var det tvärtom billigt i våra ögon. Toppenbra att avsluta dagen med bad vid Svanberga badplats 100 meter bort och sen middag på pizzerian 👍

Sån trevlig dag med massor av organiserade aktiviteter som alla är gratis inne på området. Bakat bröd, åkt vikingabåt, tittat på när smeden arbetat, när glaspärlor och annat tillverkat, gått i runskolan, tillverkar keramik, sett kämpalekar, lyssnat på hövdingens berättelser om vikingatiden, lyssnat på fornnordiska sagor, ullhantverk. Allt i tidsenlig anda.

Ur ett NPF-synpunkt så tycker jag dagen var väldigt inkluderande och bra organiserad. Området har många lugna ställen att gå runt på. Aktiviteterna och området är är organiserade på ett sätt som gör att det är lagom mycket människor på varje ställe. Tydligt schema gör också det är lätt att förbereda bildstöd och liknande innan vid behov.

Speciellt deras “Völva” bemötte min A helt fantastiskt när det var jobbigt för honom, vilket resulterade i att han faktiskt ville gå dit igen och situationen blev toppenbra för att hon lockade och anpassade i samarbete med mig, utan att pressa.

Sån toppendag det blev som verkligen ökat intresset för Sveriges historia och nordisk mytologi för A. För mer info så googla på Vikingabyn Storholmen.

Nu läser vi vidare i Magnus Chase och lärandet är fantastiskt när det baseras på intresse och nyfikenhet som ger ett sug efter kunskaperna för A.

Vill man läsa för åldern 6-9 år så finns serien om Halvdan Viking av Martin Widmark och Mats Vänehem, vi har bara hunnit läsa de första 1,5 böckerna men även de är lärorika om vikingatiden. Men vi återvänder till dom efter Magnus Chase tror jag!

Bägge serien är utgivna av Bonnier Carlsen.

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.