Snorunge av Morin Saavedra Pino

Snorunge av Morin Saavedra Pino

Illustratör: Malin Erixon-Ågren

Utgiven av förlaget Onip.

Ålder: 3-6 år

Idag på förskolan läste jag “Snorunge” för barnen, boken är en humoristisk bok om snor och innehåller även en del fakta.

Boken är inget för den äckelmagade eller den auktoritära förskolepedagogen/föräldern som framförallt uppskattar ordning och reda.

Men uppskattar man att vara busig och fnissa med barnen, att diskutera SNOR och hur barnen gör och faktiskt tänker.

Ja då passar denna boken fint i förskolan men även hemma.

Vi fick till härliga diskussioner i barngruppen under läsningen där barngruppen hade totalt olika åsikter – vissa satt äcklade som en vuxen medan andra barn utropade “Jag älskar snor!” med fantastisk entusiasm för bokläsningen.

Oavsett så fångade boken barngruppen och vi fick till roliga diskussioner. Så värd att låna på biblioteket – men förvänta dig ingen moraliserande tvätta-dina-händer-bok. Denna är en busrolig bok som är skriven med ett barnperspektiv. Passar speciellt bra i snortider på förskolan! Men var rolig även idag – i juni månad – på förskolan.

Ett problem jag upplevde med min barngrupp var att boken innehöll lite för många svåra begrepp som behövde förklaras för barnen. Jag är helt med på att utmana barnen språkligt men det blev lite väl mycket i denna boken, och då boken i de flesta fall inte hade en förklarande struktur kring begreppen (med tydliggörande bilder eller att texten skriver fram betydelsen av det nya ordet) så blir det lite för mycket förklaringar parallelt med bokläsningen i barngruppen. Jag hade uppskattat några förenklingar av vissa ord i texten.

Detta är dock inget jag upplevde hemma när jag läste högt för min I med läsvana och svenska som modersmål. Så det problemet kan säkert vara obefintligt i andra barngrupper. Och arbetar man med att utvidga ordförråd i en barngrupp som redan har bra svenska så kan ju denna punkt istället vara ett stort plus.

Jag uppskattar ändå denna bok, speciellt den potential den medför när man använder den i en barngrupp på förskolan. För den får verkligen igång barnens samtal och diskussion, som bra pedagog så stöttar man och för den diskussionen framåt. Barns intresse är en så viktig ingrediens för att jobba språkstimulerande i förskolan 👍

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.