Småtomtar + Lillnisses nya kompisar

Småtomtar + Lill-Nisses nya kompisar

Författare: Margareta Rudbo

Illustratör: Erica Nilsson

Utgiven av Whip Media

Läsålder: 3-6 år

Detta är två små böcker där vi får följa olika sorters småtomtar under deras bestyr men även kring vänskap och leka på vis som fungerar för alla.

Böckerna är väldigt fantasifulla med småtomtar av olika slag och händelserna kring dem. En tanke som slog mig är att böckerna skulle passa bra att läsa i förskolan för att sedan lyfta vidare arbetet in i ateljén. Samtidigt som man diskuterar böckerna skulle det vara spännande att se om barnen skulle vara sugna på att hitta på sina egna småtomtar och skapa i ateljén med olika material.

För i böckerna möter vi även riktigt skumma småtomtar som bergstomtar som inte alla faller in i den stereotypa bilden av en tomte. På det sättet öppnar böckerna upp för barnens fantasi istället för att barnen levererar efter vad de tror vi förväntar oss (röda små tomtar med röda luvor).

Berättelserna i sig fångar varken mig eller barnen jättemycket. Men de är absolut läsvärda nu i jultider. T.ex om man fixar en julkalender med låneböcker på jultema där man läser en sådan biblioteksbok varje dag så kan nog dessa passa fint in.

Men det är framförallt att testa på att läsa, diskutera och inspireras av böckerna i samband med ateljearbete i förskolan jag blir extra sugen på.

Finns att köpa här:

Småtomtar: Bokus, Adlibris

Lill-nisses nya kompisar: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.