Skuggorna på Frostbacken av Eva Salqvist

Skuggorna på Frostbacken av Eva Salqvist

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 9-12 år

Boken handlar om Isak som tillsammans med sin lillasyster och mamma hyr en stuga vid Frostbacken. Åtta månader tidigare har barnens pappa gått bort i cancer och sorgen ligger fortfarande tung över familjen. Väl vid Frostbacken lär Isak känna jämnåriga Elin och hennes småsyskon och utan skärmar sysselsätter sig alla barnen med diverse traditionella lekar i skogarna runt omkring.

Snart visar det sig att Elin med syskonen kommer från jobbiga förhållanden. Deras pappa är våldsam och gravt alkoholiserad. Deras mamma är försvunnen sen en tid tillbaka. Snart börjar frågor snurra – vem är egentligen Elin? Och vad har hänt med hennes mamma?

Boken är en mystisk historia med övernaturliga inslag. Den behandlar fruktansvärda ämnen kring utsatta barn och våld i nära relationer. Detta lyckas Salqvist beskriva med djup och allvar, men fortfarande på ett sätt som inte skrämmer upp. Istället väckte boken tankar och öppnade för en diskussion mellan mig och A. En varning dock att boken ändå har ett rätt makabert slut som kanske kan väcka jobbiga tankar hos känsliga barn, så förmodligen inte en bok att högläsa för helklass utan snarare ta fram till ett enskilt barn som efterfrågar liknande litteratur.

A har gillat att lyssna på boken och en rolig detalj är att han blivit inspirerad av de äldre barnlekarna i skogen. Efter vi läst halva boken första kvällen kom han hem och hade tillverkat en slangbella på skolan som jag hade läst om kvällen innan. Vill man diskutera hur barns vardags kan skilja sig både ur historisk synvinkel och olika hemförhållanden så ger boken också bra exempel att fundera kring.

Boken känns välskriven och den var genomgående behaglig att läsa högt. Förutom på några enstaka ställen där meningarna blev lite för långa för att högläsa bekvämt.

En sak jag tänkte var att Seppo – Elins finska pappa – känns lite som en finsk stereotyp av en alkoholiserad och våldsam pappa. Men samtidigt är boken baserad på en verklig händelse och hans karaktär är från verkligheten. Så egentligen handlar det nog snarare om att jag saknar finska kärleksfulla och engagerade pappor i övriga barnlitteraturen. Och den avsaknaden i barnlitteraturen kan man inte klandra denna boken för.

Bra att boken belyser våld i nära relationer som är ett stort problem i samhället, och hur vissa perioder kan vara extra farliga och det blir extra viktigt att ge utsatta kvinnor skydd.

En stämningsfull bok som berör och tar upp familjeöden som skapar diskussion. En bok både jag och A har uppskattat att läsa!

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.