Savannens lag av Erin Hunter

Savannens lag

Serie: Bravelands del 2

Författare: Erin Hunter

Utgiven av Bokfabriken

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Jag har högläst Savannens lag för A vilken är andra delen i serien Bravelands av Erin Hunter. Erin Hunter är känd för sin succé med serien Warriors som handlar om vilda krigarkatter.

Denna serie utspelar sig istället på Bravelands savann och har tre olika huvudkaraktärer. Kapitlen varieras med att berättas från de olika djurens perspektiv. Vi får följa Himmel – en klok elefant med övernaturliga förmågor, Tagg – en modig och lojal babian samt Orädd – en ung lejonhane vars pappa tidigare varit flockens ledare. Nu har den grymme Titan tagit över flocken i samband med att han dödade Orädds pappa genom att fuska i en utmaning.

Djuren i boken är såklart förmänskligade och det finns övernaturliga inslag, men boken ger också en fin gestaltning av en afrikansk savann. Utmaningar för djuren att leva där under torka och vi introduceras till ett rikt djurliv och natur.

Jag och A har verkligen uppskattat denna serie och rekommenderar starkt att börja med del 1 då man behöver ha läst den för att förstå boken fullt ut. Visst finns minnen från del 1 i boken men de är mest för att friska upp minnet och inte tillräckligt för att förstå hela bakgrunden. Så börja med del 1.

Utan att avslöja något så känns boken ändå väldigt samhällsaktuell och behandlar mycket med ledarskap och makt. Vi får följa maktkamper, manipulering och hemska svek av de som vill komma till makten. Exempelvis manipulering för att få andra att falla i fällor som man gillrat för dem enbart med syftet att tillskansa sig själv mer makt.

Eller hur man kan framställa och vinkla information för att framkalla de känslor man vill hos den stora massan. Känns alltså väldigt aktuellt och bekant. Boken kan absolut skapa intressanta diskussioner kring detta och det känns som att författaren har haft världsläget i bakhuvudet när hon skrev boken.

Boken behandlar också sorg och förlusten av någon man älskar på ett vackert vis.

Boken är spännande och skriven på ett sätt som fängslar läsaren. Men den är på nästan 400 sidor så det kan förmodligen vara bra att vara en hyfsat van läsare ändå. Jag har som sagt högläst boken och denna (precis som ettan) passar väldigt bra att högläsa med ett behagligt läsflyt. Några enstaka kapitel är lite längre, vilket inte är något problem för oss.

Riktigt trevlig serie och vi ser fram emot tredje delen ”Blod och ben” som släpps senare i år. För er som blir nyfikna rekommenderar jag som sagt att man läser del 1 ”Splittrad flock” först.

Finns att läsa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.