Saltkråkan – Ett litet djur åt Pelle av Astrid Lindgren & Maria Nilsson Thore

Saltkråkan – Ett litet djur åt Pelle

Författare: Astrid Lindgren

Illustratör: Maria Nilsson Thore

Utgiven av Rabén & Sjögren

Läsålder: 3-6 år (samt äldre enligt oss).

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Nu har Saltkråkan kommit som bilderbok med nya illustrationer av den tidigare kapitelboken. Detta är en bok av väldigt hög kvalité som charmat alla här hemma, till och med mormor som var på besök.

Berättelsen är otroligt välskriven. Stilen i Nilsson Thores illustrationer känner vi igen, precis som tidigare är de välarbetade och detaljrika på ett sätt som fångar barnet. Boken innehåller mycket text men då illustrationerna innehåller så mycket att upptäcka så hålls intresse och fokus uppe även längre ner i åldrarna.

I berättelsen får vi följa hur Tjorven och Pelle ger sig ut på äventyr tillsammans med Tjorvens hund Båtsman. Pelle är så otroligt avundsjuk, allt han önskar är att också få ett eget husdjur. Men är det inte så att en på grannön säljer kaniner? Lyckan är total när Pelle äntligen får sin Jocke. Men hemfärden blir dramatisk..

Boken är som sagt en ljuvlig litterär upplevelse för såväl stora som små. Enda kritiken vi har mot boken är att vid ett tillfälle haltar berättelsen som bilderbok enligt oss. När Pelle döpt sin nya kanin så ropar Tjorven som då spelar Robinson på sin Fredag (alltså Pelle). Vid detta tillfälle i boken tappade våra barn och mormor spåret då de glömt av den tidigare nämnda detaljen kring Robinson Cruse. Tidigare i berättelsen så passeras det snabbt och det blir därför otydligt när det plötsligt tycker upp enskilt igen. Men då detta är en bok som tål många genomläsningar så tror jag det snart klarnar för barnen. Utöver detta är boken helt fantastisk och verkligen värd toppbetyg.

Jag tycker det är väldigt fint när kapitelböcker får illustrationer för att bli till bilderböcker så att de blir tillgängliggjorda för en bredare publik. Stort beröm till Maria Nilsson Thore som verkligen lyckats med sitt uppdrag med att illustrera första bilderboken med Saltkråkan.

Värt såväl inköp som långt sommarlån på bibblan. Välj det som passar er – men läs den!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.