Säg hej! Av Annika Sandelin & Linda Bondestam

Säg hej!

Författare: Annika Sandelin

Illustratör: Linda Bondestam

Utgiven av Förlaget M

Läsålder: 0-3 år

Genom en finurlig dragspelsbok på rim får vi följa en förälder och ett barn på deras barnvagnspromenad. Halva boken hälsar de på diverse färgstarka karaktärer som alla har förlorat något. Till exempel Krasse Frasse Frans som tappat bort sin svans.

När vi sedan vänder på boken så vänder också föräldern och barnet barnvagnen tillbaka mot hemmet och passerar samma landskap på tillbakavägen. Då upptäcker barnet allt det som tidigare varit förlorat. T.ex hos några katter på stranden hittar vi tidigare förlorad svans och vi kan läsa rimmet ”Titta där en stilig svans. Ta med till Krasse Frasse Frans.”. Mycket riktigt så fyller de upp sin barnvagn på vägen tillbaka så att allt och alla återigen får återförenas.

En väldigt rolig och kreativt genomtänkt bok för de yngsta fylld av charmiga illustrationer. Absolut en bok man kan läsa många gånger. Underhållning för såväl liten som stor! Rimmen är också välarbetade och fungerar fint att högläsa med ett bra läsflyt. Något som verkligen är en konst att lyckas med som författare när det gäller barnbok på rim. Bakom ”Säg hej!” finns verkligen kompetens, tanke och jobb. Så långt bort från ett hafsjobb man kan komma.

Boken har också normkreativa drag. T.ex fjärilen som förtvivlat letar efter efter en borttappad fjärilslarv benämns som ”han”.

Jag tycker ofta det är svårt att skriva tips för 0-3 år regelbundet för ärligt talat så är mycket som ges ut till den åldersgruppen ofta undermåligt i mina ögon, uppenbara hafsjobb. Jag blir ofta nyfiken på böcker, beställer på nätbokhandeln och blir sedan besviken när jag väl läser dem. Det är som om vissa förlag tänker att böckerna ”bara” riktar sig till de yngsta. Ju yngre publik desto lägre krav på kvalité – så tråkigt! Därför blir jag otroligt glad när jag får läsa sådana här kvalitativa och kreativt utformade småbarnsböcker. Tummen upp för författare, illustratörer och förlagsfolk som tar de yngsta barnen på allvar! För de förtjänar verkligen kvalitativ barnlitterarur precis som äldre barn. ❤️

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.