Rysliga förskolan – Rys & Mys av Lina Neidestam

Rysliga förskolan av Lina Neidestam

Utgiven av Rabén & Sjögren

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Detta är första boken i nya ”Rys och Mys”-serien och första utspelar sig på förskolan.

Ikväll när jag nattade V så smyglyssnade jag på när I (4,5 år) berättade om den nya boken för pappa, jag tyckte hon gjorde det så fint så ni får läsa I’s presentation:

”Mamma har läst den för mig och den är

JÄTTEKUL! Den där stora flickan skräms inte ett dugg och den där lilla pojken skräms.

Men dom tror det är monster på förskolan men det är det inte – det är bara massa leksaker som skräms.

Och när dom tände lampan var det bara lilla gosedjuret bläckis som spökade men den lilla pojken blev rädd för sjöodjuret!”

Illustrationerna är fantastiska – speciellt hur växlingarna mellan läskigt och tryggt illustreras är vår favorit i boken. Även om dom läskiga kan vara snudd på för läskiga för åldersgruppen. Mer om det nedan.

Tummen upp för att boken är normkreativ med många olika slags människor representerade: ensamstående mamma Påväg till jobbet i varselkläder, barn som är rullstolsburen och manlig (enligt vår tolkning) mörkhyad pedagog osv. Boken är genomtänkt ur ett genus och normperspektiv – tummen upp!

Fint att båda barnen tillåts vara modiga och rädda vid olika tillfällen i boken 👍

Författaren har också ett tydligt barnperspektiv när hon fått fatt på en situation som påverkar barn – nämnligen när barn kommer riktigt tidigt till förskolan så alla barnen är ihopslagna på en avdelning fortfarande. Förskolan som vanligtvis är fylld av myller kan kännas främmande när den är så tyst och tom som den är en sådan morgon. Jag misstänker att författaren väljer att använda ordet ”fröken” för att det ska vara bekant för många barn – men jag skulle gärna sett att man använde ordet pedagog eller bara pedagogens namn. Men tummen upp för att förskola får heta förskola i boken! 👍 Hade dock gärna sett att man textmässigt använde sig av begreppen äldre/äldsta barnen, istället för stora. Lätt att ändra själv när man högläser. Det väljer jag att göra.

Läser man den i förskolan så är jag övertygad om att något barn i gruppen kommer tycka den är för läskig även om många barn uppskattar den. Men som pedagog känner man sin grupp så man kan säkert bedöma det utmärkt. Boken är riktigt bra och värd att läsa ändå! Men vi som pedagoger ska ta ansvar även för att lättskrämda barn känner sig trygga så det är bra att ha det i bakhuvudet.

Isabel gillade boken skarpt och gav boken ”tusen procent!” i betyg 🙂

Hade jag bara valt att betygsätta själv skulle boken få 4 av 5 ⭐️ – men då I som faktiskt är den viktigaste målgruppen (barn!) gillar den såpass mycket som hon gör väljer jag att sätta 5 av 5 som betyg.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Läs mer hos Rabén & Sjögren

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.