Rädslorna av Jesper Lundqvist & Marcus-Gunnar Pettersson

Rädslorna

Författare: Jesper Lundqvist

Illustratör: Markus-Gunnar Pettersson

Utgiven av Speja förlag

Läsålder: 3-6 år (men mer 4,5 – 7 enligt oss).

Boken handlar om Henrik som bor tillsammans med dom stökiga och krångliga rädslorna. Han är trött på dom och tycker rädslorna enbart är till besvär.

När Ordning och Reda flyttar in så tycker dom att Henrik ska göra sig av med rädslorna, för att få lite ordning. Och Henrik gör som dom säger… till en början.

Ofta inom barnlitteraturen när man närmar sig känslor känns det ofta förenklat och onyanserat.

Det kan säkert vara bra också, jag tycker nästan all barnlitteratur har olika viktiga poänger beroende på vilket syfte jag har när jag läser dom.

Men det är ändå uppfriskande hur denna bok nyanserar känslorna, rädslorna.

För rädslorna Henrik känner är väldigt bekanta.

Att sätta ord på ängslan, ilskan och frysan känns som ett väldigt bra sätt att närma sig mer komplexa känslor.

När jag tänker tillbaka på min barndom så hade jag väldigt svårt att förstå mina känslor. För dom var mer komplexa än vad jag förstod. Nu är jag förvisso uppvuxen i en rätt trasig familj, men jag minns fortfarande hur jag en del raster i skolan gick runt och funderade vad det var för känslor jag hade i mig. För jag var precis som Henrik ett sånt barn som tryckte undan allt, svalde ner allt och hade jättesvårt att närma mig känslorna sedan. I boken sväljer istället Henrik ner dom riktiga karaktärerna, min tolkning är att boken gör detta sätt att hantera känslor väldigt konkret med rädslo-karaktärerna som Henrik faktiskt äter upp – på riktigt. För hur förklarar vi det för mindre barn? Hur kan vi närma oss ämnet tillsammans med förskolebarn och samtala kring det med en gemensam utgångspunkt som bägge förstår?

Vi kommer alltid ha alla våra känslor. Men när vi förstår dom, när vi kan sätta ord på dom så är dom oftast lättare att hantera och balansera. Vilket också är precis det Henrik i boken gör i slutet av boken. Viktiga saker i en tid när psykisk ohälsa ökar hos barn och ungdomar.

Jag tänker att denna bok kan vara ett väldigt bra komplement i förskolebiblioteket om man har en ett projekt kring känslor med dom äldre barnen i förskolan (och säkert även förskoleklass/första årskurs?).

Även att boken kan vara en bra bok för att närma sig ett barn som man misstänker har en dysfunktionell hemmiljö. För det är svårt att förstå som litet barn varför man inte pratar om saker, varför man känner som man gör. Att det faktiskt kan vara bra att visa upp sina känslor och inte stänga dom inne.

Min recension är – som ni märker – väldigt färgad av mina egna upplevelser och detta är min tolkning. Detta är mina tankar om hur man skulle kunna använda den inom förskolan.

Men självklart kan man tänka helt annorlunda, och jag tror säkert man kan få till jätteroliga diskussioner med barn efter man läst den tillsammans. Men det är en bok med djup. Det är ingen bok man läser på fem minuter och sen kastar bort och går vidare till nästa bok. Det är en bok att jobba med, en bok att samtala kring och lyssna in barnens tolkningar.

Jag gillar verkligen Markus-Gunnars illustrationer av dom olika rädslorna. Känns verkligen som han har funderat på hur t.ex ängslan känns i magen samtidigt som han ritat. Detta är enbart min tolkning, men för mig blir dom väldigt träffsäkra. T.om ögonuttrycken stämmer väl överens om känslan och väcker igenkänning hos mig. Genomgående förstärker illustrationerna texten som tillsammans skapar en berättelse som träffar i magen. Iallafall hos mig. Min I tyckte inte den var något speciellt, men återigen. Vad har man för syfte när man läser denna boken? Fundera på det och se om den passar. Kommer förmodligen inte bli en storfavorit som man läser fem gånger om dagen – men det är nog inte heller meningen med denna bok.

En sak som är säker iallafall är att det är en unik barnbok. Jag har inte läst något liknande innan.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.