Rådisgänget av Håkan Ahrling

Rådisgänget – vänner för livet.

Av Håkan Ahrling och illustrerad av Peter Häggström på Idus förlag.

Ålder: ca 6-9 år.

Ikväll läste jag och A denna fina bok – jag ska vara ärlig med att när jag läst några enstaka sidor så suckade jag och föreställde mig en bok med “grabbiga” pojkar med macho-handling. Men vet ni vad – jag hade helt fel!
Berättelser tar fart med flera parallella berättelser. Om att förlora ett husdjur och sorgen efter det, spännande handling när de försöker hitta en ny liten råttvän till Rolle. Men något av det finaste i boken är hur pojkarnas vänskap skildras – den är öm och mjuk – full av omtanke för den andre och dennes känslor. Pojkarna pratar med varandra om sina känslor och tankar. Tyckte det var så fint att låta pojkars vänskap skildras på det viset. Känns ovanligt i barnlitteratur? Tyvärr. Också fint att följa historien som visar hur olika hem Rolle och Danne kommer ifrån – Rolle från ett trasigt hem och den omtanken som även Dannes familj visar för Rolle och inkluderar honom. Hur Rolle även får kontakt med sin mamma igen efter föräldrarnas separation tack vare vänskapen med Danne.
Allt detta invävt i ett äventyr med Rådisgänget (råttgänget) där de löser sina bekymmer. A lyssnade på hela och tyckte att den skulle vara första boken i en serie – för han ville att mer skulle hända i den också – även om han verkade gilla grundboken också. Jag gillade boken mer och mer för varje sida vi läste – tänker att den absolut kan vara en bra bok att läsa högt i skolklasser också. Den har mycket material som kan funka som underlag för diskussioner i klassen tänker jag. Funkade fint att läsa högt – kändes bra!

Rekommenderar denna boken! Såg att den fanns på bokrean med just nu – ett tips.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.