Rädd som en hare, Dum som en gås av Marcus-Gunnar Pettersson

Rädd som en hare, Dum som en gås av Marcus-Gunnar Pettersson

Utgiven av Brombergs förlag

Läsålder: 3-6 år

Detta är en fristående uppföljaren till Petterssons tidigare bilderbok ”Modig som ett lejon, Pigg som en mört” vars upplägger påminner om denna.

Varje uppslag har en fantastiskt illustration i Petterssons karaktäristiska stil och kompletteras av en finurlig vers på rim som baseras på våra traditionella djuruttryck.

”Rädd som en hare, dum som en gås” upplever vi dock som något mer ojämn än tidigare bok. Boken är späckad av kluriga formuleringar och svåra ord. Vilket i sig ofta är något som förhöjer en bok. Det öppnar upp för samtal tillsammans med barnen diskutera kring texten och illustrationerna.

Men flera gånger upplever vi tyvärr att den språkliga utmaningen blir för stor för målgruppen 3-6 år. Vid vissa uppslag är det ett helt gäng ord som är främmande för barnen vilket resulterar i att barnen jag läst boken för lätt tappar fokus under dessa och sen inte har intresse att diskutera ens när den enskilda versen är avslutad heller. Men samtidigt finns det andra uppslag som är fantastiskt skrivna och illustrerad. Som är roliga och knasiga på ett sätt som lockar barnen och lagom utmanade rent språkligt. När vi läser om hästen som äter som en häst och guldfisken med ett minne som en guldfisk skrattar I (5,5 år) högt och vi får till roliga samtal kring boken.

Så stundvis är boken fantastiskt, och stundvis är det illustrationerna som framförallt står för det extraordinära. Boken känns ojämn helt enkelt. Jag funderar stundvis om boken har blivit provläst i tillräcklig stor utsträckning för målgruppen 3-6 år?

Jag tänker också att boken skulle kunna fungera att arbeta med kring en längre period i förskolan om barnen visar intresse. Då skulle man i samlingar med barnen kunna grotta ner sig i enskilda uppslag, se vilka funderingar som dyker upp i barnens tankar och diskutera enskilda begrepp. Lyfta in arbetet kring boken i ateljén och sångstunderna.

Men förutsättningar för ett lyckosamt fördjupat arbete kring boken grundar sig enligt mig ändå i barnens intresse. Något som jag upplever varit svårt med boken trots allt.

En riktigt fin bok av en otroligt talangfull skapare. Men i slutändan upplever jag det som att det är jag som vuxen som vill läsa den mer än barnen. Tyvärr.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.