Poio och Läslingarna

Vi har fått testa lärplatte-spelet Poio med tillhörande fysisk bok ”Poio och Läslingarna”.

Poio är ett spel som stöttar barnet att knäcka läskoden och är upplagt som ett utforskande äventyr som utspelas i en fantasivärld.

Under banorna så spelar man med Läslingarna som är olika små varelser t.ex Ebbe som ska fånga alla E. Varje gång Ebbe fångar ett E så ropar Ebbe bokstavsljudet för E. Det finns även flera andra karaktärer som introduceras eftersom. De olika bokstavsljuden sätts sedan ihop till ord.

För varje bana vinner man ett ord och pengar. Orden används sedan i ett annat moment i spelet där man skapar en bok. Även det momentet är uppbyggt väldigt pedagogiskt för att främja barns läs & skrivinlärning. Pengarna används för att köpa olika saker i spelet. T.ex hus till läslingarna eller inredning.

Denna bok som man skapar genom spelet går även att köpa i fysiskt format efteråt. Vilket känns som en klurig grej för att stimulera läsinlärningen vidare att barnet kan ta vid och försöka sig på att läsa den fysiska boken.

Spelet är självintroducerande och barnet lär sig spelet under spelets gång. Jag och I klurade länge på hur man skulle spräcka såpbubblorna i spelet. Det var till slut hon själv som lyckades klura ut det under spelets gång. En sak vi uppskattar är att spelet inte är uppbyggt på att lyckas eller misslyckas, utan det är uppbyggt som ett lekfullt utforskande som passat mina barn finemang.

Som förälder har jag också fått kontinuerliga mail genom spelet där jag fått info om vilka bokstäver och ord A & I håller på och tränar på just nu i spelet. Rätt smidigt om man som förälder vill kunna stimulera barnens lärande lite extra. Ett plus är också att spelet känns hyfsat genusmedvetet. Inga direkta karaktärer som förstärker könsnormer utan hyfsat neutrala. Den rosa karaktären har också fått namnet Otto som motverkar starka normen kring rosa som flickfärg.

Jag försökte först introducera spelet för min åttaåring med läs & skrivsvårigheter men han vägrade pga dåliga känslor kring läs/skrivträning. Fram tills femåriga lillasyster hade kommit igång. Då blev även han intresserad då spelet faktiskt verkade riktigt kul. De både har kommit igång och diskuterar spelet ihop.

När A sedan såg den fysiska Poio-boken i bokhyllan ville han direkt ta ner den och läsa. Kul! När han vanligtvis flyr från att själv läsa böcker. A har sagt att Poio var roligare än han trodde och det känns som att spelet ändå hjälpt lite i att försöka sprida läslust till honom.

Enligt Poio är spelet anpassat för 4-9 år och anpassar sig efter barnets nivå, vilket jag kan hålla med om att det stämmer. Spelet har varit givande för både I (5 år) och A (8,5 år).

Vi har varit nöjda med spelet och tycker att det varit prisvärt mot vad man får.

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.