Pims stall – Modig med dig av Malin Eriksson

Pims stall – Modig med dig av Malin Eriksson

Utgiven av Nyponförlag

Läsålder: Lättläst för 9-12 år

Denna bok är utgiven av Nypon förlag som ger ut lättläst litteratur för barn och unga. Inom förlaget verkar finnas en stor kompetens kring hur de med åldersadekvat litteratur kan stötta läsinlärningen på en lättläst nivå.

Boken handlar om Neda som älskar att rida, men när hennes ridgrupp lärde sig gallopera var hon sjuk. Nu vill ridläraren att hon antingen måste börja gallopera eller byta till en enklare ridgrupp. Hur ska det gå?

Men plötsligt lär Neda känna Pim som galloperar i skogen med sin egna häst. Pim – hon som alla på ridskolan tycker är lite konstigt. Boken handlar om att våga på olika vis. Våga utvecklas i sin ridning, våga stå upp för sin vänskap osv.

Boken är som sagt egentligen lättläst för 9-12 år, men funkar enligt oss att läsas av/för yngre. Det viktigaste är att det finns ett hästintresse – finns det så passar boken en bredd av åldrar enligt oss. Den är ändå inte barnslig för målgruppen. Jag högläste boken för I (5,5 år) som är en van lyssnare samt älskar att rida. Hon uppskattade boken även om vissa aspekter av boken var lite för djupa för henne – t.ex vänskaps-detaljer och händelser som passar bättre för 9-12 år (vilket är bra enligt oss! I är inte egentligen målgrupp). Men hon uppskattade ändå boken väldigt mycket och tyckte att det var spännande hur Neda ska lära sig gallopera.

Författaren Malin Eriksson är rutinerad författare om hästar och ridning. Sen I började rida läser vi böcker mest hela tiden av henne. Tummen upp är att hon har ett genusperspektiv i sina hästböcker – så även denna.

T.ex är Nedas ridlärare man och heter Kalle, utan att det kommenteras som avvikande eller ovanligt. Bra för att visa att ridning är både för tjejer och killar!

En fin bok som borde passa finemang att stoppa i händerna på en hästälskare som kämpar med läsningen. Passar extra fint till skolbibliotek som ansvarar för mellanstadium!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.