På mitt sätt av Chris Gorman

På mitt sätt av Chris Gorman

Utgiven av Nypon förlag

Läsålder: väldigt lättläst för 9-12 år.

Här kommer ytterligare en recension med lättläst litteratur, denna gången på den absolut lättaste nivån för 9-12 år.

Vi möter ett barn med hårdrockar-stil som uppenbarligen känner sig annorlunda och avvikande. Men hen har även några vänner hen får känna gemenskap och tillhörighet, en vänskap som stärker och skapar glädje.

Med enstaka rader och fantastiska illustrationer så ger boken kanske intryck av att passa även för yngre åldrar, men jag som pedagog tycker nog ändå att den hör hemma i mellanstadie (kanske högstadie också). För i mellanstadiet finns nog oftare en sådan klar gruppdynamik där några elever är klart avvikande från normen. Att vara ”annorlunda” från det normativa kan självklart vara tufft då.

För förskolans värld med yngre barn så är det lättare att skapa en mer inkluderande norm från första början, där olikheter ses som självklart (för det är faktiskt normalt att vara olika). Då kan denna bokens framtoning gå i klinch med det normkritiska arbetet. Det ständiga känslan av att boken förstärker och påpekar pojken som avvikande känns för mig som förskolepedagog främmande, men jag är just förskolepedagog också.

Men kanske gäller det även för vissa mellanstadieklasser med? Då kan det vara bra att reflektera kring omgivningens syn på barnet och barnets syn på sig själv innan man väljer denna boken.

Oavsett så är jag tyvärr säker på att det finns många barn som upplever utanförskap och att bryta mot normen. Har man i kombination med det stora läs och skriv-svårigheter så tror jag denna boken kan passa superbra i mellanstadiet. För det är en bok som förmodligen känns givande och meningsfull att läsa trots att ens läsnivå är betydligt lägre än förväntat för åldern.

Illustrationerna är som tidigare nämt riktigt coola och tilltalar förmodligen den åldersgruppen boken riktar sig till.

Ett bra exempel på en bok som är viktig att den finns även om den har en smal marknad. Barnet könas inte i boken vad vi har märkt men förmodligen uppfattar man barnet som en pojke. Men vi är osäkra.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.