Ormens skugga av Rick Riordan

Ormens skugga av Rick Riordan.

Förlag: Modernista Ålder: 9-12 år.

Nu har vi läst tredje och avslutande delen av serien Kanekrönikan skriven av samma författare som de mer kända Percy Jackson-böckerna.

Dessa böcker är lite liknande men är inriktad på egyptisk mytologi och historia. I dessa böcker möter vi syskonen Carter och Sadie som är av faraonernas blod får vi följa magikernas kamp mot kaosormen Apep. En väsentlig del av boken handlar om hur de ska förinta en del av Apeps själ – nämnligen Apeps sheut – som är som själens skugga. Ett flertal gånger vävs filosofiska utlägg in i boken som förhöjer den. Bäst är den nog att läsa själv då vissa stycken blir lite konstiga att läsa högt då boken är skriven som en inspelning i efterhand där Sadie och Carter ibland kommenterar i realtid. De bitarna blir ibland konstiga att läsa högt men funkar ofta att hoppa över – läser man själv är det inga problem. Både jag och A har lärt oss massor under tiden vi läst dessa tre böcker, vi har kombinerat läsningen med faktaböcker och även ett besök på Medelhavsmuseet och de delarna har verkligen kompletterat varandra för att maximera inlärningen. Riordans spännande sätt att skriva gör att intresset för faktaböcker har ökat – även om Riordan är duktig på att väva in kunskaper i böckerna precis som i Percy Jackson-serien. På vissa ställen känns serien lite amerikansk och i denna boken är det mer relationsdrama också. Allt kanske inte är tipptopp men inte heller något markant illa – så jag tycker den håller måttet även där.

Rekommenderar hela serien! A har verkligen tyckt om att höra den högt och lyssnat fokuserat hela tiden under över 1500 sidor med småtext.

 

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.