Ninjanörden av Anh Do & Jeremy Ley

Ninjanörden

Författare: Anh Do

Illustratör: Jeremy Ley

Utgiven av B Wahlströms

Läsålder: 6-9 år

Nelson är en schysst kille som inte känner sig särskilt cool. Han bor tillsammans med sin mamma och mormor på en skrot som inte går särskilt bra, så ekonomin för familjen är kärv. Men när han vaknar upp på sin tioårsdag har något förändrats.

Det visar sig att hans ninjaförmågor har börjat visa sig. Men hur ska han som känner sig liten och ynklig kunna vara en ninja? Ska han hjälpa människor? Hans första utmaning som ninja visar sig komma snabbare än anat.

Jag läste boken för I (5,5 år) som uppskattade boken. Hon småfnissade under roliga stycken samtidigt som hon lyssnade spänt när det var action.

Boken passar förmodligen riktigt bra för barn i lågstadiet som kommit igång med läsningen men fortfarande känner ett visst motstånd. Texten är luftig och lättläst med många illustrationer som får ta plats över uppslagen. Bokens handling först också snabbt framåt i ett högt tempo som håller intresset uppe. Men boken passade absolut att högläsa också men ibland kändes meningarna lite avhuggna. Jag hade föredragit den som egen läsning för barn som kanske behöver lite extra påpuffning av en bra utformad bok.

Det som kändes sådär med boken är hur Nelson tänker så lågt om sig själv och beskriver sig som en töntig nörd. Förvisso visar det sig att Nelsons förmågor räddar många trots att han inte är kroppsligt stark vad vi uppfattade. Utan varit smart hela tiden och av nya ninja-förmågor fått smidighet, koordination och pricksäkerhet.

Detta uppfattar barn förmodligen på olika vis, för någon som faktiskt är utanför och mobbad kanske boken känns härlig att läsa som kontrast till en hård verklighet son barn faktiskt lever i. Utöver det reagerar jag på att alla karaktärer i boken är vita – tråkigt.

Men fint att se att den knasiga uppfinnaren faktiskt får vara mormor i denna boken, som är lagom ovårdad med konstiga saker som sticker ut från kalufsen. Men som i slutändan faktiskt uppfinner fantastiska uppfinningar som räddar vardagen. Kul att den klassiska barnbokskaraktärer inte är en man som alltid.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.