Nelly Rapp och Näckens hemlighet av Martin Widmark.

Förlag: BonnierCarlsen. Ålder: 6-9 år.

Nu har vi läst senaste delen i serien om Nelly Rapp. Utan att avslöja för mycket så är Näcken temat för boken och som ofta i Nelly Rapp-serien så har slutet i boken en annorlunda och underfundig tvist.
Jag och A har nog sammanlagt läst ca 60 böcker skrivna av Martin Widmark genom åren och han är en av våra absoluta favoriter. Det märks att han är lärare i botten – samtidigt som han idag är en superbra författare. Det märks även i denna. Den funkar toppenbra att läsa högt, historian lyckas ligga precis lagom – inte för advancerad för barn att läsa själva och samtidigt inte simpel. Han väver in nya ord i berättelsen på ett smart sätt, och i denna boken även svensk historia både i form av Näcken och hur gamla kvarnar fungerade förr i tiden.
En sak som inte A tog så stor notis om men som påverkade mig som högläsare var hur Widmark på ett fint och diskret sätt har vävt in betydelsen av att lärare tror på sina elever och att de lyckas på flertal ställen i boken. “Du har det i dig. Men det är något som saknas. Kom, ska jag visa.” Från sida 80 – fint i kontext till tidigare berättelsen. Boken tar även upp aspekter kring mobbning och att vara sig själv invävt i berättelsen. Mycket bra saker Widmark hinner väva in i en bra story på 104 sidor. Även utifrån genusperspektiv tycker jag boken är bra – många kvinnliga karaktärer och repliker samt att Valle tillåts vara döskraj mot råttor utan att det ska behöva kommenteras. För alla måste ju få vara sig själva, som är en replik som upprepas i boken 👍

Som vanligt gillar både jag och A Nelly Rapp mycket – för er som inte läst någon än så säger vi bara: Grattis! Härligt att ha de böckerna framför sig 🙂 För oss börjar nu den långa väntan på nästa bok i serien.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.