Nagu-nalle och kastasdjuren av Henrika Andersson & Christel Rönns

Nagu-nalle och kastasdjuren

Författare: Henrika Andersson

Illustratör: Christel Rönns

Utgiven av Förlaget

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Nu har det kommit ytterligare en bok om den levande nallebjörnen Nagu-nallen. I denna bok har nallen kommit i yngsta broderns ägor. Edi som fyllt nio år har under familjesemestern fått en stav i ögat. Tillsammans med Nagu-nallen behöver han under en period ligga inlagd på sjukhusets barnavdelning.

När Edi sover ger sig Nagu-nallen ut för att utforska sjukhuset. Innanför en dörr som är märkt med ”Obehöriga äga ej tillträde” så hittar Nagu-nallen en låda som är märkt ”Kastas”. Lådan är full av trasiga leksaker och gosedjur som Nagu-nallen plötsligt måste laga och rädda. Men hur ska det gå när det stundvis är svårt att nå rummet.

Boken fångar väldigt fint tillvaron för ett barn på sjukhus, den fysiska miljön såväl som den psykologiska. När Edi är som sjukast så är han inte helt trevlig och uttrycker sina behov med beteenden som känns lite tråkiga. Men detta känns genomtänkt av författaren och öppnar upp för diskussioner för det lyssnande barnet. Varför gör Edi så? Hur mår Edi? Diskussioner som förhoppningsvis öppnar upp för empatiska funderingar.

Boken känns också tydligt inspirerad av barnsjukhusens lekterapi där barn får använda sig av leken för att bearbeta upplevelserna kring sin sjukdom. Fint hur leken lyfts upp som en läkande kraft. Som en kraft som skapar gnistor inne i djuren. Som förskollärare uppskattar jag sättet lek lyfts upp och värdesätts i boken.

Författaren väver in små hintar till flera olika litterära verk. T.ex Bröderna Lejonhjärta och funderingar kring att vara en liten lort. Dessa olika verk är också sammanställda i en lista i slutet av boken som fina boktips.

Förlaget ger ut böcker på svenska från Finland, så även denna. Boken har flertal inslag av finska som ger en tvåspråkig touch som är utformad på ett inkluderande vis även för oss som inte kan finska. Fint!

Boken beskrivs som en högläsningsbok för hela familjen och på nätbokhandlar är den kategoriserad för 3-6 år. Barn är olika men det finns inte en chans i världen att min treåring orkar lyssna på boken. Min nioåring var istället precis för stor.

Jag skulle säga att boken passar som bäst att läsa högt för barn som går sista året i förskolan samt i förskoleklass. Även om den också funkar fint att högläsa för lågstadieåldern också.

Min I (5,5 år) som jag högläst för har haft varierade åsikter om boken under läsningen. Vid vissa tillfällen tycker hon den är seg och vill sluta läsa. Men längre fram i boken när Nagu-nallen behöver smita iväg till operationsuppdrag för att rädda olika Kastasdjur så blir det mer spännande. Från att ha velat sluta läsa har hon bytt till att säga ”oh nej! Det var så spännande!” när jag slutar läsa för kvällen. Mot slutet blir boken mer medryckande så ett tips är att ha lite tålamod i början. För barn som själva är sjuka och befinner sig på sjukhus så känns boken som perfekt läsning.

Boken är välskriven och språket känns väldigt behagligt. Det är inte direkt poetiskt men ändå inte långt där ifrån, många vackra formuleringar som skiljer sig från en stor mängd barnlitteratur.

Texten kompletteras av fina svartvita bilder som verkligen levandegör de olika djuren och Edi. Med fina detaljer ökar vår empati för djuren.

Så i slutändan tyckte jag och dottern om boken som är en varm berättelse om familj, trygghet, lek och vänskap, även om den stundvis var lite seg.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.