Morfars Hemlighet – Dexter Olsson Adventures av Michael Wiander

Dexter Olsson Adventures – Morfars hemlighet av Michael Wiander

Illustratör: Freja Emelie Hyldgaard

Ålder: 9-12 enligt Bokus, 6-12 enligt Wiander.

Utgiven av Visto förlag.

Boken handlar om Dexter vars morfar visar sig vara en viktig spelare i den hemliga motståndsrörelsen mot storskurken Kostroff. Morfar är även upptäcktsresande och en genialisk uppfinnare.

I bokens händelseförlopp händer otroligt mycket och Dexter går från att inte alls veta om “Morfars hemlighet” om Kostroff och motståndsrörelsen – till att slängas in i ett otroligt äventyr och vara mitt i händelsernas centrum hos motståndsrörelsen.

Det märks tydligt att Wiander skriver för sin målgrupp – han skiter i vad de vuxna tycker så länge barnen gillar det. Ett barnperspektiv alla barnboksförfattare borde värna. Stundtals tycker JAG boken har för många sidohistorier och är lite utdragen, stundtals lite ryckig – men så fort jag kollar med A så inser jag att han inte alls uppfattar det så. Han njuter av boken, sidohistorierna och den detaljerade historian förhöjer.

Sen lite kritik, men Wiander har visar en STOR vilja att skriva om i framtida tryck och tydliggöra i kommande böcker. Och en författare som tar till sig viktig kritik och visar vilja att fixa – det har jag respekt för.

Men det jag tänker på är attt boken innehåller felaktigheter kring diabetes i ett förlopp som beskrivs på s.319-321.

Jag reagerade på att det som beskrevs kändes som en känning pga av lågt blodsocker – och att de då ger insulin i boken riskerar att förstärka en utbredd LIVSFARLIG missuppfattning om att en diabetiker som får en blodsockerkänning och är påväg in i medvetslöshet skulle behöva insulin, tvärtom behöver de socker då – t.ex dextrosol. Efter att ha delat mina tankar med en vän som är mamma till ett barn med Diabetes typ1 så lyfte flera personer upp detta till Wiander. Och han har verkligen förfärats över sin miss och agerar kraftfullt. Gamla exemplar har fått instick, till nytryck ska texten skrivas om och i del 2 som släpps i augusti-18 så har han skrivit in ett förlopp med korrekt fakta kring diabetes.

En annan tråkig detalj tycker jag är hur

familjeliv och relationer skildras gång på gång. Både i svalfamiljen och musfamiljen skildras fruarna som gnälliga krävande fruar som inte uppskattar sina män, och männen suckar över att ständigt nedvärderas och hållas tillbaka i sina äventyr. Den framställningen tyckte jag kändes tråkig. Hade även önskat lite mer kvinnliga äventyrliga karaktärer, men av att dömma av uppföljarens omslagsbild så kommer det i större omfattning i nästa del “Vulkanön”.

Men överlag gillar vi Dexter riktigt mycket! Boken är på över 600 sidor men den är inte seg att läsa, utan går rätt fort då A uppskattade boken mycket.

Finns att köpa här: Adlibris & Bokus

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.