Monstret Frank av Mats Strandberg & Sofia Falkenhem

Monstret Frank – Samlingsvolym

Författare: Mats Strandberg

Illustratör: Sofia Falkenhem

Utgiven av Rabén & Sjögren

Läsålder: 6-9 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Detta är en samlingsvolym med den fantastiskt stämningsfulla och vemodiga trilogin om Monstret Frank. Frank bor i Yrred och är en ensam pojke vars bästa vän är den äldre grannen Alice. Franks pappa och bror är både två sportintresserade och omtyckta, alltså Franks totala motsats. Han håller sig helst undan mobbarna och tar sällskap av en god bok istället. Men allt förändras på hans nioårsdag då han blir biten av Alices hund och på något vis förvandlas till en Hamnskiftare, en människa som har förmågan att förvandla sin mänskliga skepnad till ett djur. Efter förvandlingen blir han ett fluffigt djur som älskar gos. Trots hans välmening reagerar folk med skräck när de ser honom.

En helt ny värld uppenbarar sig när Frank inkluderas i ett hemligt monstercommunity. Där hittar han vänner och blir accepterad för den han är, samtidigt som Frank kämpar med att dölja sitt rätta jag för sin familj. Skulle de acceptera honom som monster? Vad tycker de egentligen om monster?

Osanna rykten och rädslan mot monster sprider sig i det lilla samhället Yrred. För i böckerna är det inte monstren som är de läskiga, utan det är istället de rädda människorna som tror på rykten utan att egentligen veta som skrämmer oss. Rädslan för det okända tillsammans med manipulerande individer i Yrred som driver på ett agg mot monstren skapar otäcka motsättningar i det lilla samhället.

Detta är en väldigt fin berättelse kring vänskap, utanförskap, att bryta mot normen men ändå hitta tryggheten i det mindre sammanhanget och framförallt handlar boken mycket om främlingsfientlighet. Jag som vuxen ser mycket i boken utifrån ett större samhällsperspektiv. När rädslan och hatet mot monstren sprider sig som en löpeld i det lilla samhället så tänker jag på högerextrema strömningar i vårt samhälle som i hög grad avhumaniserar vissa grupper och skapar hat och rädsla precis som i Yrred.

De genuina beskrivningarna av Franks oro om hur hans nära och kära skulle reagera om de visste sanningen om honom känns starkt gripna från verkligheten. Att känna att man behöver dölja vem man egentligen är och inte känner sig fri att vara öppen med det är nog något som många kan relatera till. Mina tankar går speciellt till vissa vänner som för länge sedan ”kom ut” som homosexuella. Utan att egentligen veta helt säkert hur familj och vänner skulle reagera. Jag tycker det är förskräckligt när jag hör hur en väns pojkvän förlorat hela sin familj pga sin sexuella läggning. Att han behövt välja mellan sin familj och att få leva som sitt rätta jag. Med det i bakhuvudet blir jag extra berörd av Franks tankar kring om han vågar berätta för sin familj att han är en hamnskiftare – trots att han egentligen vill.

Bokens språk är väldigt behagligt och stämningsfullt att högläsa. Jag läste boken för blandade barn i åldrar 5-9 år under ett kusinbesök då hela huset var fullt av barn. Reaktionerna var blandade. Lättskrämda I (5,5 år) tyckte boken stundvis var för läskig och stundvis lite tråkig. M (8 år) var istället helt betagen i berättelsen och satt som klistrad. Vi två hade fina samtal under läsningen kring människornas reaktioner.

Passar förmodligen bäst från ca 7 år och uppåt enligt oss. Är man inte lättskrämd passar det även från 5 år. Böckerna skulle säkert passa finemang att högläsa i lågstadiet för helklasser. T.ex i samband med arbete kring källkritik.

Texten levandegörs också av Sofia Falkenhems fina illustrationer som verkligen fångar den vemodiga och djuplodade känslan i berättelsen.

De tre titlarna som ingår i samlingsvolymen är ”Monstret i natten”, ”Monstret på cirkusen” och ”Monstret och människorna”. En väldigt prisvärd samlingsvolym enligt mig! För bibliotekslån så sök på ovanstående titlar så borde de finnas som separata böcker på de flesta bibliotek om de ej köpt in samlingsvolymen.

Ett varmt tips är att högläsa boken, även om barnet egentligen kan läsa själv. Ni vill inte gå miste om samtalen som boken öppnar upp för.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.