Mona-li och tröttbacillen av Anna Säfström

Mona-li och tröttbacillen av Anna Säfström

Illustratör: Emma Svalander

Utgiven av Emmagjort

Ålder: 3-6 år

Detta är en bilderbok som handlar om Mona-li vars mamma är sjukskriven med utmattningssyndrom och hur detta påverkar hela familjen.

Detta är en bra bok att ta stöd av när man är sjuk och behöver förklara för sina barn varför för sina barn. Att författaren tar hjälp av ordet “tröttbacillen” för att göra det mer konkret känns som en smart grej. Boken är även bra för att som vuxen kanske få syn på små tillfällen när man som barn känner sig bortglömd. Då fångar vi upp barnen känslor och kan prata kring det. Boken skapar verkligen möjlighet att känna igen sig i för barn i samma livssituation. T.ex att samma förälder hämtar på förskolan jämt. Det märks att författaren själv gått igenom en sådan period i livet och det förhöjer berättelsen.

Illustrationerna är fina och känns samspelta med boken.

En sak jag har svårt med i boken är att vissa är felaktiga grammatiskt. T.ex så väljer författaren att skriva “högstaste” och “bästaste” när man får följa Mona-Lis egna tankar. Jag misstänker att det är ett sätt att komma närmare just barnets egna tankar och uttryckssätt. Men när barn använder ord som ovan så är det ett steg i ett barns språkutveckling och bygger om en omedveten men korrekt grammatisk analys av språket och hur man böjer orden. Men vissa ord avviker och då bör barn (enligt mig) får höra “högsta” och “bästa” så dom kan lägga till det i sitt eget språk. Där tycker man säkert annorlunda – men jag väljer att ändra de enstaka orden i texten. Sen tycker jag att bokens känns rätt så normativ när Mona-Li är enbart klädd i lila-rosa kläder genom hela boken, tar fram pyssellådan och har ett rosa rum inrett precis som man förväntar sig av en “flicka”, Medans lillebror är grönklädd, tar fram legolådan osv.

För familjer som befinner sig i liknande livssituation rekommenderar jag att införskaffa boken.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.