Marta och pulkatjuven av Annika Jeppsson & Emma Ganslandt

Marta och pulkatjuven

Författare: Annika Jeppsson

Illustratör: Emma Ganslandt

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år

Detta är en charmig barnbok med mycket vinterkänsla.

Marta har fått en sprillans ny röd pulka men när det är dags att gå hem från förskolan så är pulkan borta och föräldrarna konstaterar att någon måste ha stulit den. Vem är pulkatjuven?

Dagen därpå är pulkan tillbaka och tjuven har lämnat ett meddelande. Mystiskt!

Boken får ett fint avslut med att tjuven visar sig vara en gammal tant som inte kunde låta bli att låna pulkan för att återigen få känna den härliga känslan från barndomen av att susa ner för pulkabacken. Marta förlåter tanten och erbjuder sig även att vara hennes vän när hon får höra att tantens bästa vän har dött tidigare.

Tumme upp också för bokens fina illustrationer. T.ex så visas en mångfald upp i barngruppen. Även hos de vuxna får t.ex förskolläraren ha en något mer kurvig kropp än normen. Också roligt att se barnet som klättrar högt upp i trädet, verkar vara en långhårig flicka med kjol. Pojken Adnan har även en ljuslila overall. Allt bara är utan att det kommenteras. Känns som skaparna vill normalisera och försöka bredda normer.

Förövrigt stor tumme upp att författaren använder begreppen förskola och förskollärare istället för dagis och fröken. Det uppskattar vi!

Detta känns som en väldigt bra bok att införskaffa till förskolor då den öppnar upp för samtal. Bra med en vinterbok som inte heller är präglad med kristna traditioner som komplement till övrig barnboksutgivning.

Bokens språk känns anpassad för sin målgrupp och i de fall som författaren introducerar svårare ord så kompletteras händelsen även av en illustration som förtydligar innebörden för barnet.

T.ex ”När pappa drog det röda ekipaget på trottoaren…” så ser vi även tydligt hur pappa drar Marta i den röda pulkan på bilden. Smart samarbete av författare och illustratör samt språkutvecklande!

Vi gillar verkligen denna charmiga vinterbok som passar toppenbra just nu när snön kommit (iallafall där vi bor..)

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.