Mac mästerspion av Mac Barnett & Mike Lowery

Mac mästerspionen

Författare: Mac Barnett

Illustratör: Mike Lowery

Utgiven av Lilla Piratförlaget

Läsålder: 6-9 år

Detta är den helt sanna (eller?!) berättelsen om författarens egna barndom. Vi får träffa Mac Barnett under 80-talet där han som ett helt vanligt barn bor i USA tillsammans med sin mamma.

Men så ringer Englands drottning en dag. Det har varit inbrott i Towern och en av kronjuvelerna har blivit stulna. Utan att tänka sig riktigt för säger Mac ja till att bli drottningens hemliga agent för att utreda stölden. Där Frankrikes president är misstänkt. Med hjälp av pengar från drottningen och utklädnad så börjar Mac utreda stölden tillsammans med en av drottningen corgi-hundar. Mac får i samband med detta besöka flera stora turistmål som Towern i England, Louvren i Frankrike och Lubjanka-torget i Moskva.

Jag läste ”Mac mästerspion” högt för mellandottern som fyller 6 år i höst men är van lyssnare. Hon kändes iallafall lite för liten för att uppskatta boken i sin helhet. Skulle säga att den generellt sett passar bäst för barn i åldern 7,5 – 10 år men i behov av en hyfsat lättläst bok i högt tempo, men liknande upplägg som i böckerna ”Dagbok för alla mina fans”. Författaren väver också in mycket fakta om England, Frankrike och Sovjetunionen/Ryssland (utspelar sig som sagt på 80-talet).

Berättelsen rör sig snabbt framåt med nya resor och händelser. För ett barn som ogillar ”sega” böcker bör denna bok passa fint då den är lättläst och händelserik. Även en hel del humoristiska inslag finns i boken. Texten kompletteras med en riklig mängd illustrationer.

En rätt rolig bok som I (5,5 år) lyssnade igenom pärm till pärm, men utan att bli särskilt begeistrad. Tror som sagt att den passar bäst för barn i ÅK2-4, speciellt om barnet behöver hyfsat lättläst. Boken passar fint som inköp till skolbibliotek enligt oss.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.