Liam Superhemligt av Marie Bosson Rydell

Liam superhemligt av Marie Bosson Rydell

Förlag: Idus Ålder: 6-9 år

Grafisk form: Sandra Stridh, Idus förlag.

Denna bok är tredje boken i serien “Superviktigt” av Bosson Rydell där varje del skildrar ett utsatt barns vardag. I de två första böckerna möter vi barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar men i denna boken möter vi Liam som bor med sin lillebror i en dysfunktionell familj där Liam blir utsatt för diverse hemskheter. Detaljerna är inte utskrivna utan det lämnas för barnet själv att tolka in.

Jag blir rörd hur välskriven boken är för att i slutändan visa utsatta barn betydelse av att prata och be om hjälp, den ingjuter att det är OK att prata och berätta, den ingjuter hopp om att detta faktiskt kan bidra till att saker blir bättre.

Mamman i Barnboksfamiljen är själv uppvuxen i en dysfunktionell familj och lärde sig tidigt att det var underförstått att man inte pratade om det som hände – det är tyvärr en “självklarhet” för så många barn i utsatta familjesituationen. Det hade verkligen behövts en sådan här bok i min barndom som visade att det var okej att berätta – att det var okej att be om hjälp. En bok som också visar pedagoger betydelse av att faktiskt VÅGA FRÅGA för att fånga upp barn. Och även för barn som inte är utsatta så är denna boken en fin bok för att skapa förståelse och empati. Våga se bakom fasaden.

Boken är kanske inte den mest spännande boken – men den är lagom lång barn att orka läsa/lyssna igenom ändå. Intressanta följddiskussioner efteråt också med ens eget barn 👍

Bokens tema är verkligen som seriens namn avslöjar: Superviktigt!

Finns att köpa här: direkt från förlaget , Adlibris & Bokus

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.