Länge leve fantasin av Maria Eng & Emanuel Claesson

Länge leve fantasin.

Författare: Maria Eng

Illustratör: Emanuel Claesson

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 3-6 år

Betyg: 5 av 5 ⭐️

I boken möter vi Sara vars syster Hilma är döende i cancer.

Vi får följa vardagskampen och systrarnas kärleksfulla relation genom Saras ögon. Det är verkligen rollen som syster som är i fokus i boken.

I boken introduceras vi till Hilmas dödsångest att hon ej vill dö, då pappan i ett tröstande samtal beskriver att i fantasin får man välja vad man vill bli efter man dött. Hilma väljer att hon ska bli en trollslända. Otroligt fint hur detta skildras och hur författaren spinner vidare på detta efter Hilmas död då Sara istället tar detta vidare som en del i hennes bearbetning och sorgeprocess.

Även genom ett supersnöre introduceras läsaren till ytterligare en strategi/ett verktyg för att hantera situationen och som även kan fungera som tröst för ett syskon längre fram. Fint att se hur författaren ger konkreta exempel på att göra sorg lättare för ett litet barn. Med hjälp av fantasi. Länge leve fantasin som titeln säger!

Jag reagerade på när jag läste boken första gången för I och A, då började de direkt avdramatiserat diskutera med varandra vilket djur dom skulle bli när dom dör. Nu går ej vår familj genom något liknande och det är alltså inte så laddat som när det är faktiska vardagen. Men det jag reagerade på var hur bokens form verkligen fungerade för att nå barn, för att starta samtal med barn. De hakar på direkt och började diskutera ofattbart svåra ämnen med varandra. Vilket boken gör väldigt bra – behandlar ett fruktansvärt ämne på ett fint sätt för barnen. Med fantasi!

Boken avslutas också med ett uppslag med två konkreta sidor som gör det lättare att diskutera sorg, känslor, arga tårar, ledsna tårar osv.

Boken känns som ett måste för alla familjer som går igenom något så fruktansvärt som ett barn som dör. Då känns boken väldigt viktigt för att ett yngre syskon inte ska glömmas bort heller. Fint!

Först var jag osäker på vilket betyg boken förtjänade. Men sen kom maken ut från att ta läst för barnen och var så berörd att han börjat gråta. När han började tala om boken blev han tårögd på nytt.

Han tyckte att boken skildrade systrarnas relation helt fantastiskt. Att kärleken verkligen lös igenom och att författaren fångat smådetaljer som att systern lämnade ett gosedjur på sin säng de nätter hon sov över på sjukhuset.

Så efter att gemensamt diskuterat boken ytterligare en stund kom vi fram till att 5 av 5 ⭐️ är enda aktuella betyget. Så fin!

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris, CDON

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.