Kvarnpojken av Erika Larsson Nordlund

Kvarnpojken av Erika Larsson Nordlund

Utgiven av Visto förlag

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 3 av 5 ⭐️

Detta är en annorlunda bok där vi under halva boken får följa pojken Eero under början av 1900-talet där han kämpar med skolgång och en våldsam styvfar.

Samtidigt som byns hemligheter börjar nystas upp. Andra halva boken får vi istället följa Adrian i nutid som också kämpar med sin skolgång men i en ny skola och en ny vänskap får möjlighet att fortsätta att upptäcka vad för mörka hemligheter som ligger dolda.

Både pojkarnas läs och skrivsvårigheter finns närvarande i bägge barnens livsöden och beskrivs på ett fint sätt. Det finns även övernaturliga inslag som ökar spänningen i berättelsen vilket är bra då A tyckte att boken var lite tråkig men ändå accepterade att läsa igenom hela.

Boken är överlag rätt okej att högläsa men har en mening då och då som gör att tungan vrickar sig. Men överlag så fungerar det fint och den enstaka meningen då och då kan vi leva med.

Jag uppskattar att boken vågar beröra mäns våld mot kvinnor i så hög grad och öppnar upp till mycket diskussioner. Författaren har t.ex beskrivit detaljerat hur man kan gå på tå för att undvika aggressioner och hur mannen som slår ändå hittar ”fel” som han använder som ursäkt och använder våldet som maktmedel. Däremot hade jag gärna sett lite tydligare beskrivning av normaliseringsprocessen vid våld i nära relationer. Men ändå bra att våga skriva om våldet så påtagligt som i denna bok, både i dåtid och nutid.

Jag som har flera vänner som är föräldrar till barn med diabetes typ 1 blir dock väldigt besviken på att boken i sina sista meningar förstärker fördomar och okunskap kring diabetes genom att påstå att man inte kan/bör dricka O’Boy som diabetiker. Tråkigt och något jag hoppas raderas vid eventuellt nytryck.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibrus

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.