Kluriga ordens ABC – Bland arbetsmyror, dammråttor och solkatter av Mia Kim & Maria Källström

Kluriga ordens ABC – Bland arbetsmyror, dammråttor och solkatter

Författare: Mia Kim

Illustratör: Maria Källström

Utgiven av Olika förlag

Läsålder: Från 3 år (ca 4-8 år enligt oss).

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Vid första anblick tycks denna boken vara en rolig och färgglad ordförrådsbok för yngre barn med fokus på udda och konstiga ord som arbetsmyra, björntjänst osv. Men när jag börjar läsa boken tillsammans med I (5,5 år) så märker vi hur mycket djupare och välgjord boken är.

På varje sida introduceras ett klurigt ord på sidans bokstav. T.ex A som i arbetsmyra. Detta följs av en kort rimvers som förklarar ordet med ett fint rim. Därefter kommer en vanlig text som förklarar ordet djupare på ett sätt som barn kan relatera till.

Det som jag som pedagog uppskattar väldigt mycket är att varje sida avslutas med en fråga riktat till barnet. Kloka frågor som barnet får klura på, och som verkligen öppnar upp för samtal om både intressanta och viktiga ämnen.

Denna boken passar i mina ögon också toppenbra till förskoleklass och lågstadie-åldern. Med mina egna barn har jag märkt att många lärare har extra fokus på att introducera en särskild bokstav i veckan under förskoleklass och ÅK1. Då tänker jag att denna boken passar fint som komplement under skolåret där man läser uppslaget för veckans bokstav högt för klassen. Just frågorna som varje sida avslutas med tycker jag mestadels också är otroligt bra utformade. Det är frågor som öppnar diskussioner om att vara sig själv, ett inkluderande synsätt på andra människor, demokratiska tankar om att få göra sin röst hörd osv. Men jag tror också att flera frågor möjliggör att synliggöra barn som är utsatta för saker som vi i förskola och skola inte har lyckats fånga upp. Vissa frågor tolkar jag som att de kan bjuda in till ett välbehövliga förtroendefullt samtal mellan barn och pedagog/förälder. Så även om boken passar finemang att högläsa för storgrupp så tycker jag likväl att den är en bra bok att läsa för mindre trygga grupper eller för individuella barn också.

Boken är genomgående genusmedveten och normkreativ. Illustrationerna representerar en mångfald av människor utan att det påpekas som något annorlunda. Boken använder ”hen” och ”en” i texten istället ”hon/han” och ”man”. Alltså t.ex ”det är viktigt att en får vila” istället för ”det är viktigt att man får vila” (ej ordagrant citat).

Detta är en väldigt bra ABC-bok och det känns som att den blivit testläst för barn för I tog till sig den och vi läste halva boken innan koncentrationen tröt. En toppenbra bok som borde finnas i alla skolor och lågstadier!

Den kan användas med syftet att vara språkstimulerande och utöka barnens ordförråd. Men också för att skapa givande samtal om viktiga ämnen som på sikt stöttar barnens utveckling till demokratiska individer. Ett upplägg som går hand i hand med såväl förskolans som skolans läroplan.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris, Olika.nu

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.