Julgranen av Delia Huddy & Emily Sutton

Julgranen

Författare: Delia Huddy

Illustratör: Emily Sutton

Utgiven av Lind&CO

Läsålder: 3-6 år

Här kommer en riktig pärla i årets utgivning av julböcker. En berättelse full av själ som förmedlar det där budskapet och känslan vi föräldrar ofta vill förmedla till våra barn men kanske inte alltid lyckas.

Berättelsen tar sin början på ett granplantage där en gran blåser omkull och växer mot granen intill. Resultatet blir en tanig och eländig gran som ingen vill köpa till jul, att den ens kom in till stan var pga att den fastnade i granen bredvid vid fällningen. När försäljaren säljer den stora granen sliter han bort den taniga granen för att slänga. Men en hemlös pojke frågar om han skulle kunna få den vilket mannen går med på.

Pojken tar till vara på granen och fixar en mysig julstämning vid sin sovplats utomhus där fler och fler personer stannar och skapar julstämning tillsammans.

När pojken några dagar senare kastar bort den vissna granen så är det istället en gatusopare som får upp ögonen för de få gröna skott som faktiskt finns kvar. Han väljer då att plantera granen i en park där granen får växa upp.

En väldigt mysig berättelse kring att se och ta tillvara på det man faktiskt har. Att julstämning inte behöver handla om presenter och tomten utan gemenskap.

En kritik är att det är så gott som enbart män som aktiva karaktärer i historian. Försäljaren, pojken, gatumusikanten, gatusoparen. Även i illustrationerna finns mest personer som är normativa i form av utseende och annat. T.ex mödrar som kör barnvagnar, pojkar som klättrar i träd medans flickor läser, massor av heteropar osv. Vilket såklart känns tråkigt.

Visst kan man analysera än mer kring att människor inte reagerar mer på en hemlös pojke osv. Men jag upplever ändå boken som en fin konstrast till den kommersiella jul som ofta är en del av barndomen nu för tiden. Den skapar eftertanke och nyanser kring våra barns jul utan att kritisera dem för deras sätt att fira. Vi tyckte mycket om boken och det normkritiska väljer jag att kompensera via mer representation i andra böcker. Men vill ändå upplysa då jag vet att vissa vill kunna välja bort böcker pga den aspekten.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.