Joel supertaggad av Marie Bosson Rydell

Joel Supertaggad av Marie Bosson Rydell

Förlag: Idus ålder: 6-9 år.

Denna bok är en riktig liten guldklimp. Åldern anges vara 6-9 år – men jag hade gärna sett den som obligatorisk litteratur på alla lärarutbildningar. Boken handlar om Joel som uppenbarligen har ADHD i huvudsak hyperaktivitet.

Precis som vår A här hemma, och historian berättar hur tokigt det kan bli utan strategier och förståelse, utan nödvändiga pauser och stöd. Men också hur himla bra det kan bli med allt på plats.

Precis som Joel i boken så hade A en kaostillvaro för några år sedan, men nu med hjälp av förståelse, strategier och stöd så går det så mycket bättre. Det är underbart att det enbart behövs uppföljningsmöten med elevhälsoteamet en gång per termin nu för tiden och höra hur allt går så bra. Inga slagsmål, bra fokus på lektioner och hjälpmedel och strategier som fungerar. Samt en fantastisk lärarassistent som är där och stöttar när det behövs extra vuxenstöd. Men även hans fina lärare som förstår, som kan se på avstånd ibland hur hans blick säger att han behöver en paus – som han också får.

Men för att det ska funka så måste ALLA samarbeta: Lärare, skolledning, föräldrar och barn. Och vi har sån tur som faktiskt omges av lärare och skolledning som förstår och har kompetens hur skolan kan anpassas så den funkar även för A.

Men saknas förståelse och bra bemötande i skolan – som från lärare Åse i boken – så är det riktigt svårt att lyckas. Så tydligt hur Joel försöker använda sig av de enda strategierna han har i boken, detsamma med lärare Åse. Denna boken är så himla bra för många att läsa. Både för barn som själva är i den situationen, men även av andra runtomkring. Och så himla tydligt och bra skrivet utifrån Joels perspektiv att jag tycker alla vuxna i närheten borde läsa den. Och för alla er som som har det kämpigt på olika sätt – som elev, som förälder eller som lärare – så finns det hopp, strategier och hjälpmedel! För oss går det så otroligt mycket bättre nu för tiden! Blev otroligt berörd av denna fina lilla bok.

Såg att den fanns på bokrean nu också, funderar nästan på att köpa ett gäng och ge till skolan.

Köp här: Bokus Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.