Jag är inte sjuk! Av Sara Bergmark Elfgren & Maria Fröhlich

Så.. vabbar ni denna veckan?

Här hemma har vi alla tre barnen hemma sen i onsdags – då passade det otroligt bra att ”Jag är inte sjuk!” damp ner i brevlådan! För er som klarat er denna veckan så får ni behålla boktipset för vabruaris högläsningsbehov!

Jag är inte sjuk!

Författare: Sara Bergmark Elfgren

Illustratör: Maria Frölich

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 3-6 år

Äntligen är det lördag och Nova stiger upp och ser fram emot dagens kalas! Redan då känner hon något i kroppen – men nej nej, det är ingenting. Hon får INTE bli sjuk nu och börjar istället slå in presenten. Men snart är sjukdomen ett faktum.

Under läsningen känner man så väl igen känslan som infinner sig hos ett barn när denne lyckas bli sjuk lagom till ett efterlängtat kalas. Trots att man egentligen inte vill tvingas man att acceptera att kalaset inte blir av. Sån extrem besvikelse som ändå är väldigt vanlig för barn men trots det fångas sällan i barnlitteraturen. Så boken fyller verkligen ett välbehövligt tomrum.

Under boken skildras träffsäkert Novas feberyra och feberfrossa på ett sätt som ändå känns tryggt. Själv minns jag från min barndom att feberyra och frossa var obehagligt och rätt läskigt. Så för andra barn som är lika oroliga själar som jag var tror jag att boken kan ha en lugnande funktion – mer än enbart en mysig läsupplevelse med en tillhörande vuxen.

Detta är också en bok som både barn och vuxna gillar att läsa. Som förälder ler jag igenkännande mot slutet när Nova börjar bli frisk men nu är det istället mamman som blivit sjuk. Mamman som behöver jobba och deklarerar ”Jag är inte sjuk!”. Innan även hon motvilligt får acceptera att hon är för sjuk för jobbet.

Illustrationerna av Maria Frölich är fina och kompletterar berättelsen fint. Speciellt under feberyran och frossa skänker de en magisk känsla till boken. Blir överlag sugen på att kolla upp fler böcker som hon illustrerat.

”Jag är inte sjuk!” är alltså en uppskattad bok hos oss och ett härligt boktips för vabruari månad!

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.