Izas hemlighet av Sofia Pihlsgård

Izas hemlighet (om tvångssyndrom)

av Sofia Pihlsgård

Utgiven av Dynamo

Läsålder: 9-12 år

Betyg: 3 av 5 ⭐️

I boken får vi lära känna Iza, en björn i en förmänskligad karaktär som kämpar med oro och OCD – alltså tvångssyndrom. Vi får följa hur Iza utvecklar olika tvång som en strategi att hantera sina tankar.

Boken ger insikter och förståelse för oss utan erfarenhet, men också igenkänning för de barn som själv lider av tvångssyndrom. Vi får tillexempel följa hur oron över att det ska börja brinna igen på pappas jobb påverkar Iza och oro över ett stundande fotbollsläger.

Något som berör mig är när jag läser Izas tankar och oro för magcancer. Hon vet att tankarna egentligen låter knasiga, men oron och tankarna skenar ändå iväg. Efter det lyckas Izas föräldrar fånga upp henne, bemöter henne fint utan förminskande eller förlöjligande samt stöttar så hon får professionell hjälp.

I ett av de sista kapitlen får vi genom berättelsen lära oss om KBT – kognitivt beteendeterapi som är en vårdform som ofta fungerar bra vid tvångssyndrom. Bra för dem som läser boken som förberedelse då boken känns väldigt lugnande i dessa delar.

I slutet av boken finns också en faktadel med olika råd riktat till omgivningen, vilket såklart är både givande och bra. Under den delen får vi både information om tvångssyndrom men också tips på vad vi kan tänka på i bemötandet av barn med tvångssyndrom.

Vi fick denna bok som recensionsex i november men recensionen har dröjt då jag inte lyckats övertyga A (8 år) att fortsätta läsa den tillsammans med mig. Illustrationerna på omslaget lockade tyvärr inte heller, och vi hade gärna sett att författaren satsat på ett omslag av en riktig illustratör samt att historian var skriven utifrån en människas perspektiv.

Boken vänder sig till 9-12 år enligt Bokus och det blir då lite barnsligt när huvudpersonen är en björn.

I slutändan blev det så att jag fick läsa igenom boken själv och den lyfter absolut en viktig berättelse med insikter kring tvångstankar. Förmodligen en bra bok för barn som själva kämpar med tvångssyndrom. Men jag skulle gärna se att boken skrevs om till att det var mänskliga karaktärer med en nytt omslag samt att björnillustrationerna inne i boken togs bort.

Men eftersom det är rätt få böcker som skrivs om tvångssyndrom så kan säkert denna bok i nuvarande form också funka fint för t.ex ett skolbibliotek. För tankarna som lyfts skapar förmodligen igenkänning för berörda barn, men också förståelse och insikt för oss andra.

Finns att köpa här: Bokus

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.