Iskompisar – En tjuv i klubben av Linda Skugge

Iskompisar – En tjuv i klubben av Linda Skugge.

Förlag: BWahlströms Ålder: 6-9 år

Detta är första boken i Skugges nya serie “Iskompisar” som handlar om tillvaron i konståkningsklubben och tjejer som lyfter tjejer! Härligt!

A gillade boken och låg som ett ljus och lyssnade när vi läste hela boken i en stöt – låt er inte luras att boken enbart passar för tjejer – det är en bra bok för alla! Och en bok med starka kompetenta tjejer i huvudrollerna är väl något som många killar borde lyssna på med.

Härligt med en bok för denna ålder om konståkning – och inte enbart massa hockeyböcker som redan finns på marknaden.

Som man hör på titeln är bokens spänningsmoment är att saker börjar bli stulna och tjejerna ska ta reda på vem som stjäl och ska försöka lösa det – men det är så mycket mer som händer i boken med.

I början var jag lite osäker över boken pga att den kändes väldigt girlygirly men jag blev positivt överraskad över den – den är inte alls som man kanske får en fördomskänsla av från början.

Huvudkaraktären Jasmine är en frisk fläkt som står upp för sig själv och vågar säga ifrån – på ett sätt som också är värdigt och snyggt. Samtidigt är boken full av omtanke och empati för varandra, att bry sig om och uppmärksamma någon som är nere.

Den är väldigt fokuserad på det positiva i allt – allt från det man gör bra i prestation på träningen till att se fina sidor med förståelse även hos den som visar sig vara tjuven. Mot slutet av boken är det även två personer som tydligt bryter mot könsnormer i konståkning/hockeyträning och det är helt okej utan att någon rycker på axlarna över det. Jag gillar hur man även lyfter styrkorna hos både hockey och konståkning och hur de kan lära av varandra.

I boken synliggöra också trångboddhet – ett tema som jag sällan synliggöra i barnböcker vad jag minns – men Jasmine och pappa bor i en tvåa där pappa sover på bäddsoffa i vardagsrummet. Att jasmines mamma dog i bröstcancer när hon var fyra år tas även upp – vilket också känns fint då det faktiskt händer och de barnen också behöver ha representation i barnböcker. Boken har flertal referenser till nutida populärkultur som säkert fångar barnen i berättelsen.

Vi gillar boken bägge två!

Finns att köpa här: Adlibris  &  Bokus

Author: barnboksfamiljen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.