Herr Kanins chokladfabrik av Elys Dolan

Herr Kanins chokladfabrik av Elys Dolan

Utgiven av Triumf förlag

Läsålder: 3-6 år

Boken handlar om Herr Kanins chokladfabrik där hönor äter choklad för att sedan lägga chokladägg.

Herr Kanin blir dock girig och vill öka lönsamheten i fabriken och pressar hönorna så deras arbetsmiljö blir riktigt usel. När arbetsmiljön blir sämre blir också kvaliteten sämre, klagomålen på dåliga chokladägg strömmar in till fabriken.

Det löser Herr Kanin genom att pressa hönorna ännu mer. Men då får hönorna nog och går ut i strejk. Katastrofen är ett faktum, men till slut blir att bra igen.

Enligt oss så är boken en riktigt bra bok för att diskutera arbetsmiljö och fackligt arbete med barn. Brinner man för arbetsmiljö och kanske jobbar på kommunal/Lärarförbundet eller liknande så är boken riktigt bra för att förklara varför arbetsmiljö och fackligt arbete är så viktigt. Kanske även en bok att använda i förskola eller hemmet om man lyfter Förskoleupprorets #pressatläge – som belyser förskolepedagogers arbetsmiljö.

Är man vego och ser boken utifrån djurrättsperspektiv kanske man blir provocerad när hönorna återigen mot slutet får en bra arbetsmiljö och blir nöjda med arbetet i fabriken. Är man känslig så kan det tolkas som att utnyttjande av djur normaliseras ändå. Där får man bedömma själv, jag tycker att hönor som värper chokladägg med en enhörning som förman är tillräckligt fantasifullt för att inte tycka att den biten är så farlig.

Men brinner man för djurrätt tror jag man kan tolka det annorlunda.

Texten och illustrationerna är sådana som barn ofta älskar att läsa – men föräldrar hatar att högläsa.

Massor av rutor och pratbubblor överallt. Superpopulärt hos våra barn – föräldrarna inte fullt lika nöjda. Men vi väljer barnperspektivet och sätter tummen upp på den modellen 👍

En bok som passar extra bra under påsk – men hos oss så är den populär året om hittills.

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.