Hemligheten på Skogslunda av Stina McMullin

Hemligheten på Skogslunda av Stina McMullin.

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: 9-12 år

Denna bok handlar om ett syskonpar i en familj där föräldrarna fastnat i en tjafsig och sur vardag gentemot varandra.

Efter tjurande så dras hela familjen med till pappas jobbjulfest som är vid Skogslunda Herrgård. Under mystiska omständigheter så blir barnen förda ett antal år tillbaka i tiden då Skogslunda istället är ett sjukhem för barn sjuka i Tuberkulos och får leva i vardagen på sjukhemmet under tiden de försöker göra så de kommer hem igen.

A sammanfattar boken som bra, spännande och mycket fantasi.

Boken introducerar oss uppenbarligen till ett stycke svensk historia och är lärorik – men utöver det så innehåller boken så mycket mer. Betydelsen av att se varandra med positiva ögon, att aldrig glömma våra moraliska kompass och göra det som är rätt osv. Boken känns genomtänkt då den innehåller mycket som är tankeväckande ur olika perspektiv.

Hemligheten på Skogslunda är inspirerad av berättelsen Nötknäpparen, men då vi ej har läst den kan vi ej kommentera så ingående. Men fint att vi också blir introducerad till sagan i boken.

Till en början kändes boken lite seg och jag undrade när den skulle komma igång mer, A som dock är tålmodig och vet att vissa böcker kan vara lite sega i starten stördes inte alls av den. Och när väl boken kom igång så kom den igång rejält.

Barnen får arbeta för att försöka förstå hur allt hänger ihop, och jag som vuxen hade inte ens listat ut hur allt hängde ihop fören slutet avslöjades. Klurigt och spännande för både A och mig! Under bokens gång fick vi diskutera tillsammans hur allt verkligen hängde ihop – där jag genuint kunde klura ihop med A. Roligt!

Boken känns välskriven och är genomgående lätt att högläsa, vi gillar hur författaren skrivit på ett tydligt sätt men där hon även väver in en del svårare ord och kortare inslag av mer ålderdomliga sätt att formulera sig. Detta förhöjer berättelsen och utmanar barnen språkligt.

Om man har en svagt hjärta för byggnadsvård så charmar förmodligen denna boken en lite extra, då bevarandet av historiska byggnader är något som lyfts, diskuteras och värdesätta.

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.