Gropen av Emma Adbåge

Gropen av Emma Adbåge

Utgiven av Rabén&Sjögren

Läsålder: 3-6 år (men funkar även för lågstadiet enligt oss).

Betyg: 5 av 5 ⭐️

Denna bok utspelar sig under rasterna i en skola där barnen leker fantasilekar i en igenvuxen grusgrop på skolans baksida. Barnen leker fantastiska lekar i gropen som barnen älskar men alla vuxna HATAR gropen. Dom muttrar och tror att någon ska skada sig, speciellt när en ny lek kommer till i gropen. Efter tolv dagar har fortfarande ingen skadat sig, inte i gropen iallafall. Utan det sker i dom iordningställda miljöerna som kuddis och entrén (det känner man igen…) Illustrationen där barnet ramlat på trappen och blöder har så otroligt mycket känsla i sig.😍 min favorit i boken konstigt nog.

Denna bok är ett fantastiskt inlägg i en tid som ofta kännetecknas av

säkerhetstänk i absurdum och där gårdar framförallt ska vara billiga att underhålla för kommunens fastighetsbolag, i en tid när få antal pedagoger ska kunna överblicka en stor gård med massor av barn. Vi får aldrig glömma bort fantasileken och hur otroligt värdefull den är!

För precis som vi läser i boken så leker barn ofta fantastiskt i fria miljöer som ej består av likadana EU-godkända lekställningar. Jag älskar hur barnen i boken inte ger sig och hittar nya vägar även när dom vuxna saboterar deras lek. Jag älskar bokens hyllning till barns lek, jag älskar hur boken visar på den förvandling av enkla miljöer som sker via barns fantasilekar. I en miljö som inte har ett fast syfte att här spelar vi fotboll eller gungar. Som vuxen när man läser boken får man återigen en påminnelse av betydelsen av att ibland ta ett djupt andetag för att sedan tänka att barnen förmodligen klarar det, att det är okej med skrubbsår och sluta vara så hispig. För barns lek är fantastiskt och ska värnas, barns lek är värd skrubbsår. Ibland kan också leken behöva vara lite farlig med. Men barnen fixar det! Ha tilltro!

Men detta är mina tankar – vad tänker då barnen? Är detta mest en bok som lekälskande pedagoger gillar? Tycker barnen den är tråkig? Det var tankar jag funderade över och jag har därför läst igenom denna bok extra många gånger med barnen. Men t.ex I gillar den skarpt, hon skrattar och vill läsa den igen. När vi pratar om boken så lyfter hon särskilt upp hur barnen efteråt hittar ”Högen” som får ersätta gropen. Den delen av historian tycker hon är så rolig. Att trots att dom vuxna fyller igen gropen så hittar barnen en ny ”grop”. Kanske hon uppskattar boken på liknande sätt som jag?

Men vi ser och tolkar boken i övrigt på olika sätt, vilket är roligt. Gropen känns som en bok man kan läsa 50 gånger i förskolan – och sen ha 50 olika samtal med barnen efteråt. När pengarna till förskolebibliotek kommer som regeringen beslutat om så hoppas jag att ”Gropen” står på listan över böcker som förskolecheferna kan klicka hem. Isåfall – gör det! För ur boken kan så bra diskussioner och tankar komma om barns lek, demokrati, delaktighet osv Alltså en riktigt bra bok att ha hemma på förskolan i samband med de nya skrivningarna om litteratur i den reviderade läroplanen.

Till boken ska det även finnas en lärarhandledning, den har jag ej läst men om man planerar att använda den i verksamheten så är det ett hett tips!

Gropen är ett värdefullt inlägg i samhällsdebatten kring barns lek och delaktighet – såväl som boken fyller en viktig plats i svensk barnboksutgivning. Vi gillart!

Så nu är jag klar med min hyllningsrecension, som faktiskt är helt ärlig och kommer från hjärtat.

Finns att köpa här: Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.