G som i Gina och gepard av Camilla Gunnarsson

G som i Gina och gepard av Camilla Gunnarsson

Utgiven av Idus förlag

Läsålder: ca 9-12 år

Betyg: 4 av 5 ⭐️

Detta är en kapitelbok som uppmärksammar hudsjukdomen Vitiligo och hur det kan vara att insjukna som ung tjej. Citat ur bokens avslutande faktadel:

”…är en autoimmun hudsjukdom där pigmentcellerna attackeras och förstörs av en liten grupp vita blodkroppar i kroppens immunförsvar. Detta gör att man får en fläckvis förlust av pigmentceller i ytterhuden vilket gör de drabbade områdena kritvita.”

Berättelsen i boken baseras på Bella Slottners erfarenheter av sin vitiligo. I boken får vi läsa en berättelse där vi lär känna Gina som under året innan börjat få vita fläckar och sin Vitiligo-diagnos. Gina hatar sina fläckar och är rädd för att folk ska tycka hon är äcklig. Så hon väljer att begränsa sitt liv och dölja sina fläckar till varje pris. Hon har redan slutat bada och spela i fotbollslaget pga av hon inte längre kunde dölja sina fläckar. Trots att hon älskar fotbollen så vågar hon inte. Hon vågar inte ens berätta för sina konfunderade vänner My och Mira som inte förstår Ginas personlighetsförändring. Hur kan man bara tappa lusten? Gina är orolig att de ska råka föra vidare hennes hemlighet av misstag och väljer därför att inte berätta alls.

Men en dag när Gina återigen är uttråkad i sin ensamhet kommer hon i kontakt med kroppspositivism via TV. Kanske vågar hon ändå berätta och visa sina fläckar? Trots att hon inte törs?

Detta är en kortare och snabbläst bok som ändå är väldigt välskriven. Vi får snabbt empati och engagemang för karaktären Gina i boken.

Jag högläste boken för min nioåriga son. Han tyckte tyvärr inte boken var bra eller spännande, men medgav att han hade lärt sig om vitiligo av boken. Vi hade därefter ett kort samtal där jag uppmärksammade att det är bra att tänka på denna boken om vi någonsin träffar någon med vitiligo. Att det (för oss iallafall) är en skitsak som inte spelar någon roll. För detta är en klart läsvärd bok för oss som tidigare inte introducerats till ämnet. Jag har ingen tidigare erfarenhet av Vitiligo, men har själv barn med ADHD och vänner med barn med diabetes typ 1. Det har lärt mig behovet av kunskap. Att okunskap kan resultera i de mest sårande kommentarerna trots välmening. Alltså en viktig bok som sprider kunskap och förståelse kring vitiligo. Att hela 1 procent av världens befolkning har vitiligo tyckte jag var sorglig läsning. Om 1 av 100 har det samtidigt som jag aldrig ser det. Då betyder det att många skäms, begränsar sig och döljer sina fläckar precis som Gina i boken. Kan vi inte alla göra en deal att vi framöver inte är en del av problemet med stirrande blickar, okunniga eller rent av elaka kommentarer? Deal från oss iallafall!

Boken var som sagt inte den mest spännande enligt min A. Men då den enbart är ett 80-tal sidor och större textformat går den bra att snabbt avverka. Jag som vuxen tyckte boken var bra, lätt att dras med i och man fick stark empati för Ginas berättelse. Den är välskriven och lätt att högläsa med ett fint läsflyt. Även om man skippar den avslutande faktadelen i slutet av boken så vävs ändå mycket fakta in under den skönlitterära berättelsen också.

En bra och läsvärd bok som fyller ett viktigt rum i barnboksutgivningen! Jag har skrivit ur vårt perspektiv som personer som ej har vitiligo. För de som har Vitiligo så känns denna säkert som en efterlängtad och välkommen bok. En bok som ger igenkänning och förhoppningsvis styrka att våga och vägra skämmas. Tummen upp!

Finns att köpa här: Idus förlag, Bokus, Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.