Forntidsglimtar – Jägarstenålder av Anna-Karin Andersson

🇸🇪Sveriges nationaldag – då kör vi ett boktips med tema Sveriges historia!

Forntidsglimtar – Jägarstenåldern av Anna-Karin Andersson.

Illustratör: Elin Jonsson

Utgiven av förlaget Beta Pedagog

Ålder: 6-9 år

Detta är en bok om jägarstenåldern som blandar fakta med berättelser med barn i fokus (hälften pojkar och hälften flickor).

Anna-Karin Andersson är också arkeolog i botten vilket märks då mycket kompetens finns bakom boken.

Varje kapitel börjar med ett kort faktastycke om något fynd som arkeologer gjort i Sverige – och varje kapitel tar sin fart när vi påbörjar berättelsen med en mening som t.ex “Det här är berättelsen om hur det kan ha gått till när Ashkii räddades av Vimmel.”. Sedan får vi följa en medryckande historiskt korrekt utformad berättelse som fångar barnens intresse och samtidigt lär oss mycket om jägarstenåldern.

Till berättelsen vävs ytterligare korta stycken faktatext in som passar ihop med berättelsen, dom tillsammans med fina detaljerade bilder förstärker lärandet än mer. Berättelserna är spännande och ger en varierad bild av jägarstenåldern under olika perioder och boplatser.

A blev väldigt irriterad av boken då han tyckte det var jobbigt att varje kapitel handlade om en ny person, i en ny miljö och i en ny tid under stenåldern.

Jag tyckte ändå boken var himla bra och upplägget att presentera historia genom en berättelse och väva in korta stycken med fakta fungerade annars bra.

Kanske passar boken bäst som en högläsningsbok i en klass när läraren läser ett kapitel vid varje tillfälle – snarare än som vi gjorde ikväll när vi läste från pärm till pärm vilket tydligen blev för hoppigt för A. Tänker att det syftet också passar bra ihop med läroplanen i lågstadiumet.

Oavsett lär man sig mycket och jag tänker det är en strålande bok att köpa in till skolbiblioteket eller ge i present till ett barn som är historiskt intresserad.

Som högläsningsbok så var det lätt att få ett bra flyt under högläsningen – kändes välskriven!

Tydligen kommer det även släppas fler delar i bokserien “Forntidsglimtar”. Verkar lovande! Riktigt fin bok!

Finns att köpa här: Bokus & Adlibris

Author: barnboksfamiljen.se

1 thought on “Forntidsglimtar – Jägarstenålder av Anna-Karin Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.